Tužilaštvo BiH: Podignuta optužnica protiv pet osoba zbog neovlaštenog prometa opojnim drogama

Optuženi se terete da su, tokom 2018. godine, pristupili skupini za organizovani kriminal koju je oformio optuženi Abaz Adis, a koja je osnovana radi neovlaštene nabavke i krijumčarenja u međunarodnoj prodaji opojnih droga marihuana i amfetamin, iz BiH prema zemljama EU i obratno, radi ostvarivanja imovinske koristi.

Foto: Arhiv

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv pet osoba, zbog neovlaštenog prometa opojnim drogama, prenosi Anadolu Agency (AA).

Aktivnosti u predmetu realizovane su intenzivnim radom Tužilaštva BiH, zajedno sa policijskim službenicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a uz podršku Granične policije BiH. Ostvarena je značajna međunarodna saradnja sa partnerskim institucijama Hrvatske.

Tužitelj Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv: Adisa Abaza, rođenog 1979. godine u Zenici, Sumedina Topčagića zv. “Sume”, rođenog 1988. godine u Gračanici, Admira Mahmutagića, zv. “Riks”, rođenog 1981. godine u Doboju, Denija Stanišića, rođenog 1992. godine u Zenici i Almira Mrkonjića, rođenog 1997. godine u Nirbergu, Njemačka.

“Optuženi se terete da su, tokom 2018. godine, pristupili skupini za organizovani kriminal koju je oformio optuženi Abaz Adis, a koja je osnovana radi neovlaštene nabavke i krijumčarenja u međunarodnoj prodaji opojnih droga marihuana i amfetamin, iz BiH prema zemljama EU i obratno, radi ostvarivanja imovinske koristi”, naveli su iz Tužilaštva BiH.

U optužnici se navodi da su optuženi, sredinom juna prošle godine, organizovali krijumčarenje oko deset kilograma opojne droge marihuana, iz BiH prema Republici Sloveniji, a droga je otkrivena na graničnom prijelazu Brod, prilikom ulaska u Hrvatsku.

Također, optuženi se terete za krijumčarenje oko deset kilograma opojne droge amfetamin, koja je sa područja Kraljevine Nizozemske, krijumčarena u BiH, te je sredinom augusta prošle godine, droga otkrivena i zaplijenjena na ulazu u BiH, na graničnom prijelazu Brod.

Tokom provođenja istražnih operacija, ostvarena je značajna saradnja sa partnerskim institucijama Hrvatske, te je jedna osoba povezana sa optuženima, procesuirana u pravosudnim institucijama Hrvatske.

Optuženi se terete za kaznena djela organizovanog kriminala iz članka 250. i neovlaštenog prometa opojnih droga iz članka 195. KZ BiH. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

two × = twelve