Tužilaštvo BiH: Podignuta optužnica protiv pet osoba za ratne zločine u Goraždu i Višegradu

  Optužnica se odnosi na ratne zločine počinjene nad zarobljenicima srpske nacionalnosti tokom 1992. i 1993. godine.

  Foto: Arhiva

  Iz Tužilaštva BiH su saopštili da je podignuta optužnica protiv pet osoba za ratne zločine na području Goražda i Višegrada. Optužnica se odnosi na ratne zločine počinjene nad zarobljenicima srpske nacionalnosti tokom 1992. i 1993. godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

  Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv: Ćamila Ramića (rođenog 1960. godine u Višegradu), Mehmedalije Topalovića (1952. u Višegradu), Himze Selimovića (1961. u Foči), Ramiza Mićivode (1969. u Goraždu) i Mustafe Stovraga (1966. u Čajniču).

  Optuženi se terete da su za vrijeme rata i oružanog sukoba, u svojstvu komandanata i pripadnika TO, Armije RBiH i MUP-a, na području Goražda i Višegrada (Međeđa), postupali suprotno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika, navode iz Tužilaštva BiH.

  Dodaje se da se ratni zločini koji se stavljaju na teret optuženima odnose na zločine počinjene nad oko 20 žrtava srpske nacionalnosti, zarobljenih pripadnika VRS koji su počinjeni u improviziranom vojnom zatvoru u Kaošticama, Međeđa, kao i objektima za zatočenje u zgradi ZOIL-a u Goraždu.

  U optužnici se navodi da su optuženi odobrili i omogućili gotovo svakodnevno mučenje, premlaćivanje, zlostavljanje na naročito ponižavajuće načine i nanošenje teških fizičkih i psihičkih ozljeda, zarobljenicima srpske nacionalnosti, da su lično učestvovali u mučenjima i zlostavljanjima te da nisu poduzeli mjere da spriječe mučenja i zlostavljanja zarobljenika, niti da kazne počinioce. Od posljedica zlostavljanja i zatočenja su podlegla dvojica zarobljenika, a tijelo jednog od njih je bačeno u rijeku Drinu i do danas nije pronađeno.

  Optuženi se terete za krivično djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika. Navode optužnice Tužilaštvo BiH će dokazivati pozivanjem 100 svjedoka i tri stručna vještaka te prilaganjem više stotina materijalnih dokaza. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, zaključuju iz Tužilaštva.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − five = 3