Tužilaštvo BiH: Podignuta optužnica protiv osam osoba za ratne zločine u Lukavcu

  Oni su optuženi za ratne zločine počinjene nad više od 20 žrtava, civila srpske nacionalnosti, koji su bili nezakonito zatočeni na više lokacija na području Lukavca i okoline, kažu iz Tužilaštva BiH.

  Foto: AA

  Iz Tužilaštva BiH su objavili da je podignuta optužnica protiv osam osoba zbog ratnih zločina na području Lukavca. Optuženi se terete za ratne zločine počinjene nad žrtvama srpske nacionalnosti na više lokacija u Lukavcu 1992. godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

  Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv: Zijada Srabovića (rođenog 1961. godine u Tuzli), Refika Morankića zvanog “Fiko“ (1952. u Modracu), Ahmeta Bajrića zvanog “Ahmo“ (1965. u Liješnici), Abida Arapčića (1969. u Tuzli), Senaida Ćosića zvanog “Žera“ (1957. u Modracu), Pašage Čajića zvanog “Čaja“ (1969. u Lukavcu), Samira Džambića zvanog “Džambo“ (1972. u Lukavcu) i Mirsada Žilića zvanog “Žila“ i “Mirso“ (1964. u Tuzli).

  Iz Tužilaštva navode da se optuženi terete da su za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu komandanata i pripadnika TO Lukavac, Vojne policije, takozvane “Fikine jedinice“ i HVO-a Modrac, postupali suprotno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti civilnog stanovništva za vrijeme rata.

  Oni su optuženi za ratne zločine počinjene nad više od 20 žrtava, civila srpske nacionalnosti, koji su bili nezakonito zatočeni na više lokacija na području Lukavca i okoline.

  U optužnici se navodi da su žrtve mučene i zlostavljane na izrazito ponižavajuće načine, nanošene su im teške fizičke i psihičke ozljede, vršeno seksualno zlostavljanje i ponižavanje žrtava i druga nečovječna djela. Počinjenim zločinima su žrtvama nanesene teške ozljede, a dva zatočenika su podlegla od posljedica zlostavljanja.

  Optuženi se terete za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Navode optužnice Tužilaštvo BiH će dokazivati pozivanjem 42 svjedoka, među kojima i svjedoka sa mjerama zaštite i prilaganjem oko 100 dokaznih materijala. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, zaključuju iz Tužilaštva BiH.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + 36 = forty four