Tužilaštvo BDBiH: Za ubistvo na svirep način propisana kazna dugotrajnog zatvora od 21 do 45 godina

Tužilaštvo BDBiH (Foto: Arhiva)

Nakon što je na prijedlog Tužilaštva Distrikta određen pritvor trojici osumnjičenih za otmicu i ubistvo E.Z. iz Čelića, Osnovni sud u Brčkom odredio je jednomjesečni pritvor i četvrtom osumnjičenom za saizvršilaštvo u teškim krivičnim djelima od 17. novembra. Pritvor S.Š. (20) iz Brčkog, uhapšenom 7. decembra u 23.30. sati, nakon bjekstva, određen je zbog daljnjeg postojanja te opasnosti, te iz razloga zbog kojih je pritvor ranije određen i ostalim osumnjičenima.

Podsjetimo, pritvor  ranije uhapšenim u ovom slučaju S.H. (40),  S.D. (22) i N.H. (26)., određen je zbog bojazni da će sakriti, uništiti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak, odnosno da će ometati postupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače. Osim toga, pritvor prema svim osumnjičenim opravdan je krivičnim djelom za koje se sumnjiče, za koje se može izreći kazna zatvora deset godina ili teža kazna, a koje je posebno teško s obzirom na način izvršenja ili njegove posljedice.

Tužilaštvo, u saradnji s Policijom Distrikta, nastavlja intenzivnu istragu u ovom predmetu radi dokazivanja krivičnih djela otmice iz člana 177 stav (2)) i ubistva iz člana 163 stav (2) tačka 1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH.

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Autor: Tužilaštvo BDBiH
Izvor: Otisak.ba

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

× 9 = fifty four