Tužilaštvo BDBiH: Slučaj nestanka E.Z. – trojici osumnjičenih jednomjesečni pritvor

Foto: AA - Ilustracija

Postupajući po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH Osnovni sud u Brčkom odredio je jednomjesečni pritvor  trojici lica osumnjičenih da su 17. novembra u ovom gradu oteli, a potom na svirep način ubili E.Z. iz Čelića.

Pritvor osumnjičenim S.H. (40),  S.D. (22) i N.H. (26), svi s područja Distrikta,  određen je zbog  bojazni da će sakriti, uništiti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak, odnosno ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače. Osim toga, pritvor je opravdan krivičnim djelom za koje se sumnjiče,  za koje se može izreći kazna zatvora deset godina ili teža kazna, a koje je posebno teško s obzirom na način izvršenja ili njegove posljedice.

Nakon što ih je prije dva dana Policija Distrikta  lišila slobode i jučer dovela u prostorije Tužilaštva Brčko distrikta BiH, osumnjičeni  su odmah ispitani, a ovo tužilaštvo je bez odlaganja podnijelo prijedlog Osnovnom sudu Distrikta da im se odredi pritvor.  Osnovni sud je u cjelosti prihvatio tužilačku ocjenu o pritvorskim razlozima  i odredio pritvor osumnjičenima u trajanju od jednog mjeseca.

Po pritvaranju osumnjičenih Tužilaštvo, u saradnji s Policijom, nastavlja istragu u ovom predmetu radi dokazivanja krivičnih djela otmice  (iz člana 177. stav 2. Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) s propisanom kaznom zatvora od jedne do deset godina i ubistva  (iz člana 163. stav 2.  tačka 1) Krivičnog zakona) za koje je zaprijećena kazna zatvora od najmanje 10 godina ili kazna dugotrajnog zatvora.

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Autor: Tužilaštvo Brčko distrikta BiH
Izvor: Otisak.ba

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

− two = two