Trump: Nove sankcije S. Koreji su samo mali korak

Nove sankcije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda nisu ništa u poređenju s onim što će se na kraju morati desiti, tvrdi predsjednik SAD-a.

Donald Trump: Mi smatramo da je to samo još jedan veoma mali korak, ništa naročito [EPA]

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u utorak da su nove sankcije koje je protiv Sjeverne Koreje odobrilo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda samo “mali korak”, koji nije “ništa u poređenju s onim što će naposljetku morati desiti”.

“Mi smatramo da je to samo još jedan veoma mali korak, ništa naročito”, kazao je on novinarima komentirajući sankcije koje su usvojene u ponedjeljak, prenosi Reuters.

“Ne znam da li to ima nekog utjecaja, ali sigurno je lijepo kada je glasalo 15 članica [Vijeća sigurnosti UN-a] za to. Te sankcije, međutim, nisu ništa u poređenju s onim što će na kraju krajeva morati desiti”, rekao je Trump.

Šesti nuklearni test

Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno je u ponedjeljak usvojilo nove sankcije Sjevernoj Koreji, nakon šestog i najjačeg nuklearnog testa, koji je ta zemlja izvela 3. septembra, te joj nametnulo zabranu izvoza tekstila i ograničenje uvoza sirove nafte.

Riječ je o devetoj rezoluciji o sankcijama Sjevernoj Koreji, koja je izglasana jednoglasno u 15-očlanom Vijeću sigurnosti od 2006. godine, vezano za njen balistički i nuklearni program.

Sjedinjene Američke Države ublažile su prvobitni tekst rezolucije, kako bi za nju pridobile podršku Kine i Rusije, saveznika Pjongjanga.

Mogherini: EU snažno protiv vojne akcije u S. Koreji

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnost Federica Mogherini u utorak je istakla kako jedino ujedinjena međunarodna zajednica može dovesti do rješenja krize oko Sjeverne Koreje, te kako se EU snažno protivi vojnoj intervenciji.

Federica Mogherini je naglasila kako je međunarodna zajednica učinila ispravan korak [EPA]
Mogherini je govor na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta u Strazburu počela zahvalom Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda na izglasavanju novih sankcija Pjongjangu.

Mogherini je naglasila kako je međunarodna zajednica, “jačajući pritisak, a u isto vrijeme pozivajući na mirno rješenje”, učinila ispravan korak, koji doprinosi mirnom rješenju krize na Korejskom poluotoku i za kojeg se konzistentno zalaže i EU.

Štetan i beskoristan vojni napad

“Nema vojnog rješenja ovog krize, od samog početka to govorimo, pa mi je drago da i Vijeće sigurnosti to podržava. Vojni napad bi bio beskoristan i štetan, jer bi se mogao pretvoriti u konflikt velikih razmjera, a posljedice bi bile nepredvidljive”, istakla je ona i zaključila kako je potrebno težiti zaustavljanju širenja nuklearnog oružja u cijelom svijetu.

Evropska unija će u daljnjem djelovanju provoditi ekonomske sankcije UN-a, iako trgovinska razmjena između EU-a i Sjeverne Koreje nije toliko značajna, ali će se i brinuti da druge države provode tu odluku Vijeća sigurnosti, otkrila je Mogherini.

“Kako je moguće da se danas nalazimo u situaciji da je Sjeverna Koreja sposobna razviti nuklearno naoružanje iako je cijelo vrijeme pod strogim sankcijama UN-a?”, upitala je.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

forty three − = thirty seven