Teslić ne zaobilaze investitori, sve je više zaposlenih

  Teslić

  Teslić je jedna od opština sa najboljim privrednim ambijentom ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u jugoistočnoj Evropi. Ova opština dobila je prestižni BFC sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju. No, šta papiri i nagrade znače građanima.

  S proljećem je grad oživio, pred Vaskrs će doći i dijaspora, pričaju penzioneri dok igraju šah. Teslićana je, kažu, mnogo u Italiji, Austriji, Njemačkoj. No, privredni uspon opštine posljednjih godina, nadaju se, mogao bi zadržati mlade. Mikroekonomska zajednica tri opštine, iz dva entiteta, za mnoge je bila misaona imenica.

  No, zajednički nastup Teslića, Žepča i Tešnja privukao je investitore, čime su otvorena i nova radna mjesta.

  “Broj radnika u Tesliću je 7.300, ali je oko 4.000 ljudi na birou”, kaže Milan Miličević, načelnik opštine Teslić.

  Broj radnika u Tesliću raste i dostigao je nivo od prije recesije 2008. godine. Iako raste broj zaposlenih, ne prestaju odlasci. U opštini, kažu, formirali su Komisiju za dijasporu.

  Načelnik opštine kaže da je za dobijanje BFC sertifikata za povoljan poslovni ambijent bilo potrebno donijeti mnogo mjera.

  “Jedna od takvih su podsticaji za zapošljavanje. Mi smo u dva maha 2013. i 2015. godine raspisali javne pozive svim privrednicima da mogu konkurisati za budžetska sredstva za zapošljavanje”, pojašnjava Miličević.

  Pedeset posto od ukupne površine opštine Teslić, odnosno polovina od 850 kvadratnih kilometara, prekriveno je šumom. Zbog toga ne čudi što okosnicu razvoja čini upravo drvna industrija. Razvijaju se, kaže, statistika, kožarsko-obućarska, tekstilna, ali i uslužne djelatnosti.

  Brend Teslića je svakako i Banja Vrućica, poznato lječilište, koje je posljednjih godina unaprijedilo i svoj turistički potencijal. Ovdje radi preko 300 radnika.

  “Plate su natprosječne, sa svim doprinosima i porezima. Tako da smo društveno odgovorna firma, koja djeluje na korist šire društvene zajednice”, kaže Aleksandar Radošević , generalni direktor ZTC “Banja Vrućica”.

  Prošle godine u Vrućici je ostvareno 59.000 noćenja samo gostiju iz Hrvatske. Ovdje razbijaju stereotipe da je Banja samo za penzionere.

  “Pored reumatskih i neuroloških oboljenja, mi ovdje liječimo i kardiovaskularna oboljenja”, kaže Draženko Vuković, direktor sektora zdravstva Banje Vrućice.

  Teslić je inače rodni grad premijerke Željke Cvijanović i ministra zdravlja Dragana Bogdanića. Lokalna vlast SDS-a žali se na lošu saradnju sa entitetskom SNSD-ovom Vladom, dok pak menadžment Banje Vrućice ima zamjerke na rad opštinske administracije.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × 2 = fourteen