Svjetski dan romskog jezika

Foto: Arhiva

Svjetski dan romskog jezika obilježava se 5. novembra, a od 2016. godine ovaj datum je ušao u zvanični kalendar datuma u Bosni i Hercegovini, i to na inicijativu Udruženja „Kali Sara“.

Na Međunarodnoj konferenciji održanoj u Zagrebu 5. novembra 2008. godine predstavnici Roma iz 17 zemalja svijeta usvojili su i potpisali Povelju o proglašenju 5. novembra za Svjetski dan romskog jezika.

Godinu dana kasnije na Međunarodnoj konferenciji održanoj također u Zagrebu donijeta je Deklaracija kojom se 5. novembar proglašava Svjetskim danom romskog jezika.

Udruženje „Kali Sara – Romski informativni centar“ 2010. godine u Sarajevu organizira Regionalnu konferenciju o temi „Standardizacija romskog jezika za zemlje bivše Jugoslavije“, a potom 2012. godine štampa knjigu „Standardizacija romskog jezika“.

Treba naglasiti da su na standardizaciji romskog jezika učestvovali eminentni stručnjaci iz oblasti kulture, historije i romskog jezika sa prostora bivše Jugoslavije, na čelu sa prof. Rajkom Đurićem.

Danas se romski jezik govori u 150 zemalja svijeta. Neophodno je spomenuti da u mnogim ustavima država u regiji stoji da romski jezik može biti uveden u škole kao predmet, ukoliko određeni broj učenika tim jezikom govori kao svojim maternjim.

Interes za izučavanje romskog jezika u BiH sigurno postoji. A razlog za interes izučavanja može da se tvrdi na osnovu broja djece i starijih koji dolaze na radionice koje organiziraju nevladine organizacije.

Autor: Dajana Đurić
Izvor: Otisak.ba

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

÷ two = 5