Svečanom akademijom obilježen Dan 108/215. Brčanske brigade

  "Nikada nećemo dozvoliti da neko napadne našu lijepu Bosnu i Hercegovinu", poručio je on, dok je predsjednik Skupštine BDBiH Esed Kadrić u svom govoru istakao: "Njegujmo kulturu sjećanja i poštujmo naše vrijednosti".

  Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba

  Novinar: Adis Mujdanović

  Danas je Svečanom akademijom u brčanskom Domu Islahijjeta obilježena 27. godišnjica od formiranja 108/215. Viteške motorizovane brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine (fotogalerija ovdje).

  Ispred Koordinacije boračkih udruženja ARBiH u Brčko distriktu BiH koja je organizator ovog događaja, prisutnima na Akademiji govorom se obratio Safet Bahor.

  “Nikada nećemo dozvoliti da neko napadne našu lijepu Bosnu i Hercegovinu”, poručio je on, dok je predsjednik Skupštine BDBiH Esed Kadrić u svom govoru istakao: “Njegujmo kulturu sjećanja i poštujmo naše vrijednosti”.

  Na Akademiji su dodijeljene nagrade pobjednicima Literarnog konkursa na temu “Samo da rata ne bude”, kojeg je raspisala Koordinacija za učenike osnovnih i srednjih škola.

  U kategoriji osnovnih škola prvo mjesto osvojila je Nejra Junuzović, drugo Irma Imamović, dok je treća nagrada otišla u ruke Amara Aljukića.

  Said Memišević dobio je nagradu za najbolji rad u kategoriji srednjih škola, drugo mjesto pripalo je Edvini Puški, a treće Ilmi Glođić.

  Formiranje 108. Brigade

  Objedinivši sve patriotske snage, nakon početka agresije na RBiH, Teritorijalna odbrana RBiH postala je nosilac otpora.

  Rušenjem mostova na Savi, 30. aprila 1992. godine, a dan kasnije napadom na Dizdarušu, Brčko je osjetilo prve udare pokušaja okupacije sjeveroistočne Bosne.

  Sedamnaest dana kasnije, formirana je 108. Brigada Hrvatskog vijeća obrane Brčko, a nakon toga, odlukom Predsjedništva RBiH, formira se 108. Brčanska brigada Teritorijalne odbrane.

  Sastav Brigade

  Na dan formiranja, Brigada je u svom sastavu imala Komandu sa prištapskim jedinicama i šest bataljona sa oko 3.000 boraca.

  U toku rata još je formirana Ratna bolnica. Broj boraca Brčanske brigade je u periodu od 1992. do 1995. godine dostigao cifru od 7.500.

  Podjela Brigade i promjena naziva

  U martu 1993. godine došlo je do podjele Brigade na 108. Brčansku brigadu ARBiH i 108. Pješačku brigadu HVO-a Ravne-Brčko.

  Promjena naziva 108. Motorizovane brigade Brčko ARBiH u 215. Motorizovanu brigadu Brčko ARBiH desila se 17. januara 1995. godine.

  Viteška

  Odlukom predsjednika Predsjedništva RBiH, Alije Izetbegovića, od 15. maja 1995. godine, 215. Motorizovana brigada Brčko ARBiH dobila je počasni naziv “viteška”.

  Uprkos podjeli na dvije brigade, borci i bojovnici u svojim jedinicama su zajednički branili i odbranili slobodnu brčansku teritoriju i dali značajan doprinos očuvanju domovine BiH.

  Gubici

  Prema podacima KBU-a, Brčanska brigada je tokom Odbrambeno-oslobodilačkog rata od 1992. do 1995. godine pretrpjela ogromne gubitke u ljudstvu, 556 šehida i 178 bojovnika.

  U istom periodu, 1.225 boraca je teže a 1.745 lakše ranjeno, dok je 14 pripadnika Brigade nestalo bez traga, govore podaci KBU-a.

  Ratna priznanja

  IZ KBU-a su istakli da je Brigada iznjedrila 34 pripadnika nosioca najvišeg ratnog priznanja ARBiH, “Zlatni ljiljan”, jednog nosioca ordena “Zlatni štit”, jednog nosioca Medalje za hrabrost, te zasluženo ponijela niz drugih pohvala i priznanja od Drugog korpusa ARBiH Tuzla.

  Za doprinos u Odbrambeno-oslobodilačkom ratu, nagrađeni su i pripadnici jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova, priznanjima “Zlatna policijska zvijezda” i “Srebrna policijska značka”.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  three + four =