Svečani defile u Banjaluci: Učestvovalo 500 pripadnika MUP-a RS-a i 1.000 predstavnika civilnog sektora

  Znam da će u budućnosti snaga institucija i ljubav građana vječno čuvati RS, rekla je Željka Cvijanović, predsjednica RS-a u obraćanju okupljenima na svečanom defileu.

  Foto: AA

  U centru Banjaluke danas je povodom proslave 9. januara Dana Republike Srpske održan treći svečani defile u kojem je učestvovalo više od 500 pripadnika MUP-a RS-a i više od 1.000 predstavnika civilnog sektora, javlja Anadolu Agency (AA).

  Osim policajaca u defileu su učestvovali studenati koji su nosili veliku zastavu RS-a, predstavnici Boračke organizacije RS-a i veterani, Civilne zaštite, Gorske službe spašavanja, lovačkog i planinarskog saveza RS-a, radnici Pošta RS-a, članovi kluba “Noćni vukovi” te brojna kulturno-umjetnička društva i sportske organizacije. Najveće oduševljenje građana izazvao je motorizovani ešalon MUP-a RS-a na čijem čelu se nalazio prototip oklopnog vozila “Despot”, kao dok su pripadnici MUP-a pjevali pjesmu “Hriste Bože”. Na kraju defilea ansambl “Istočnik” izveo je himne RS-a “Moja Republika” i Srbije “Bože pravde”.

  Osim brojnih građana svečanom defileu prisustvovao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, Ana Brnabić, premijerka Srbije, predstavnici Vlade RS-a i Srbije i drugi zvaničnici.

  Komandant počasne jedinice MUP-a RS-a predao je raport Željki Cvijanović, predsjednici RS-a prije svečanog defilea, nakon čega su glavnom banjalučkom ulicom prošli kadeti Policijske akademije povodom 100 godina od ulaska “srpske vojske” u Banjaluku u originalnim uniformama iz tog perioda.

  Cvijanović se u obraćanju okupljenima nakon defilea čestitala Dan RS-a.

  “Sigurna sam da je RS očuvala ljubav našeg naroda i snaga naših institucija. Znam da će u budućnosti snaga institucija i ljubav građana vječno čuvati RS”, rekla je Cvijanović.

  Izrazila je zahvalnost onima koji su stvarali RS i onima koji su je u miru unapređivalli.

  “Naša je obaveza da je izgrađujemo, unapređujemo, stvaramo bolje uslove za život, da budemo jedinstveni, da budemo zajedno, da se ne dijelimo i da uvijek budemo okupljeni oko interesa naše Republike Srpske”,  rekla je Cvijanović.

  Predsjednica RS-a uputila je jasnu poruku.

  “Radićemo zajedno, sve institucije i narod koji zna da cijeni slobodu u kojoj živimo uvijek ćemo slaviti slobodu u kojoj živimo jer svi znamo da ta sloboda nema cijenu”, rekla je Cvijanović.

  Nakon njenog obraćanja učesnici defilea otpjevali su pjesmu “Pukni zoro”.

  Dan RS obilježava se uz pojačane mjere bezbjednosti, a građanima je savjetovano da poštuju naredbe policijskih službenika na terenu. U RS-u danas je naradni dan, a ugostiteljski i drugi objekti, u širem centru Banjaluke su zatvoreni kao i veći broj ulica. 27. Dan RS obilježava se pod sloganom “Ponosna i vječna”, a u Banjaluci su duž graskih ulica, na institucijama i stambenim objektima istaknute zastave RS-a.

  Narodna skupština RS-a krajem 2016. godine usvojila je Zakon o Danu RS u kojem se navodi da se “Na osnovu potvrđene volje građana Republike Srpske, 9. januar utvrđuje kao Dan Republike Srpske”, kao i da se on obilježava i praznuje kao sekularni praznik. Prema ovom Zakonu Vlada RS-a svojom odlukom uređuje način obilježavanja i praznovanja.

  Do donošenja Zakona o Danu RS-a došlo je nakon što je Ustavni sud BiH po apelaciji tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića proglasio neustavnim obilježavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske.

  Nakon toga je Narodna skupština RS usvojila Odluku o raspisivanju referenduma o Danu RS-a, a referendum je održan 25. septembra 2016. godine iako je Ustavni sud odbio zahtjev Narodne skupštine za preispitivanje odluke o proglašenju neustavnim 9. januara kao Dana RS-a i donio privremenu mjeru kojom je zabranio daljnje aktivnosti na provođenju referenduma.

  I Venecijanska komisija iznijela je stav da je izbor 9. januara za Dan RS podstaknut osjećanjima i događajima od značaja za samo jedan narod, te da nastavak obilježavanja ovog datuma može dovesti do diskriminacije.

  U januaru prošle godine deset delegata u Vijeću naroda RS dostavilo je apelaciju Ustavnom sudu BiH radi osporavanja Zakona o Danu RS navodeći da je ranija presuda Ustavnog suda BiH “jasno kazala da se taj datum ne može obilježavati kao dan entiteta”.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  50 − forty one =