Sutra mubarek noć Lejletu-l-berat

  Bijela i Savska džamija u Brčkom [Otisak.ba - Arhiva]

  Uprava za vjerske poslove obavještava vjernike da, po Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u srijedu 10. maja 2017. godine, sa akšam-namazom nastupa mubarek noć Lejletu-l- berat, 15. noć mjeseca ša’bana.

  Kao jedna od četiri mubarek noći u islamskom kalendaru, ova odabrana noć se u našim krajevima obilježava prigodnim programima i aktivnostima.

  Mubarek noć Lejletu-l-berat doživljava se kao vijesnik nadolazaćeg mjeseca posta, mubarek ramazana.

  Ta noć se obilježava kao noć u kojoj meleki počinju pisati sudbinu čovječanstva i svakog čovjeka pojedinačno za narednu godinu, a u tradiciji bosanskih muslimana poznata je i kao noć oprosta, sudbine i želja.

  Od Muaza ibn Džebela se prenosi da je Allahov Poslanik, alejhisselam, rekao:

  „U petnaestoj noći ša’bana Allah pogleda sva Svoja stvorenja i svima oprosti izuzev mušriku i onome čije je srce ispunjeno mržnjom i neprijateljstvom prema drugom muslimanu (mušahin).”

  Preporučljivo (mustehab) je postiti dan poslije Lejletul-berata (15. šaban) jer je Allahov Poslanik, a.s. nedvosmisleno preporučio da se dan nakon Lejletul-berata provede u postu.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − two = one