Supervizor Scanlan u Brčkom: Tempo provođenja reformi mora se ubrzati

  „Zajednički cilj političkih predstavnika Distrikta trebao bi biti ostvarenje dobrobiti za Distrikt i sve njegove građane, a kolektivni interesi trebaju imati prioritet u odnosu na stranačke ili pojedinačne interese“, rekao je Scanlan.

  Direktor Direkcije za finansije BDBiH Mato Lučić i supervizor za BDBiH Michael Scanlan (Foto: www.ohr.int)

  Novinar: Adis Mujdanović

  Tokom dvodnevne posjete Brčkom, supervizor za Brčko distrikt Bosne i Hercegovine Michael Scanlan (Majkl Skenlen) sastao se sa predstavnicima vlasti te političkih stranaka koje su zastupljene u Skupštini BDBiH, i s njima razgovarao o najnovijim dešavanjima u ovoj lokalnoj zajednici koja za cilj imaju poboljšanje javnih usluga i poslovnog okruženja, saopćeno je danas iz Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR) [fotogalerija ovdje].

  „Zajednički cilj političkih predstavnika Distrikta trebao bi biti ostvarenje dobrobiti za Distrikt i sve njegove građane, a kolektivni interesi trebaju imati prioritet u odnosu na stranačke ili pojedinačne interese“, rekao je Scanlan.

  „Prosperitet za sve građane Distrikta moguć je samo ukoliko se tempo provođenja reformi, uspostavljen početkom godine, ubrza. Pokazatelji napretka će biti okončanje procesa fiskalizacije do kraja juna i usvajanje novog zakona o budžetu najesen. Jačanje vladavine prava i veća transparentnost u procesu usvajanja budžeta pomoći će u ostvarivanju većih prihoda i promovirati bolju fiskalnu disciplinu koja je potrebna kako bi javne usluge u potpunosti ispunjavale potrebe građana.

  Rebalans budžeta predstavlja šansu za Distrikt da iskoristi vlastite resurse za popravku mosta Brčko-Gunja, kao kratkoročno rješenje. Ovo je bolji način trošenja novca poreskih obveznika za dobrobit zajednice nego uobičajena praksa preraspodjele 10 miliona KM kroz amandmansko djelovanje na budžet.

  Pored toga, ubrzana implementacija ključnih infrastrukturnih projekata, uz promjene zakona kako bi se privukla ulaganja, trebaju biti prioriteti za vlasti Distrikta. Tehnički, modernizacija Luke Brčko bi trebala biti završena do kraja sljedeće godine. Time će se samo privući slične donatorske inicijative i, zajedno s naporima da se osigura održivo snabdijevanje energijom – uključujući i kroz usvajanje nove energetske strategije te novih zakona u oblasti energetike do polovine 2020. – dodatno će unaprijediti javne usluge, potaknuti nove podsticaje za poslovanje i osigurati nova radna mjesta.

  To je ono što birači u Brčkom imaju pravo očekivati od svojih izabranih lidera i trebaju ih držati odgovornim, što podrazumijeva i podršku liderima ukoliko ovi ciljevi budu ostvareni. Ukoliko Brčko istrikt ispuni svoj dio obaveza, može računati na partnersku ulogu međunarodne zajednice dok traži partnere među bh. vlastima koji su opredijeljeni da djeluju u skladu sa pozitivnim praksama javnog upravljanja,“ zaključio je Supervizor.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  fifty − forty one =