Supervizor Scanlan: Rast privatnog sektora je od ključnog značaja za prosperitet u BDBiH

  Supervizor Scanlan je na sastancima razgovarao o nedavnim naporima BDBiH da poboljša zakonodavstvo, unaprijedi rad javnih službi, te promovira okruženje koje je otvoreno za poslovanje i ulaganje.

  Foto: OHR

  Novinar: Dževad Turčalo

  Tokom svoje četvrte posjete Brčkom u protekla četiri mjeseca, supervizor za Brčko distrikt Bosne i Hercegovine Michael Scanlan sastao se jučer sa zvaničnicima ove lokalne zajednice i prisustvovao prezentaciji, koju su organizirali poslovna zajednica u Brčkom, čiji je predstavnik STUDEN Grupa, organi vlasti i Privredna komora BDBiH, o zamislima kako pretvoriti Brčko u sredinu pogodnu za poslovanje i ulaganje, saopćeno je jutros iz Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR) (fotogalerija ovdje).

  Supervizor Scanlan je na sastancima razgovarao o nedavnim naporima BDBiH da poboljša zakonodavstvo, unaprijedi rad javnih službi, te promovira okruženje koje je otvoreno za poslovanje i ulaganje.

  Ključni element ovih napora, naglasio je supervizor, mora biti transparentnost procesa odlučivanja i jasna veza s nastojanjima da se promovira opće dobro za cijelu zajednicu.

  „Ova posjeta potvrđuje moju kontinuiranu podršku poboljšanju kvaliteta života u Distriktu kroz razvoj infrastrukture, rast privatnog sektora, te transparentnu javnu upravu. Današnja prezentacija u Skupštini Distrikta, o načinima kako je moguće promovirati bolje poslovno okruženje, predstavlja dobar primjer javno-privatne suradnje s ciljem poboljšanja života cjelokupne zajednice. Jedinstvena pozicija Distrikta na sjecištu više saobraćajnih arterija, skupa sa stabilnim budžetom, vlastima Distrikta omogućavaju poboljšanje života u Distriktu, kao i za stvaranje uslova kojim će se privući investitori i stvoriti radna mjesta u Brčko distriktu. Vrijeme je da se ovi jedinstveni faktori iskoriste za dobrobit svih građana i građanki Distrikta.“

  On smatra da je zaobilaznica značajan korak u tom pravcu, kao i aktuelni projekat modernizacije Luke.

  „Za izgradnju obilaznice je trebalo pet godina, ali bi Luka trebala biti završena do kraja sljedeće godine. Ovaj potonji primjer bi trebao da nagovijesti da vlasti Distrikta pokazuju novu svijest o potrebi da se brzo djeluje, a to je nešto što je prijeko potrebno“, istakao je Scanlan.

  U tom smislu, on je pozdravio odluku Skupštine da izdvoji sredstva za renoviranje mosta koji spaja Brčko i Gunju, a koji predstavlja važnu ulaznu tačku za one koji žele poslovati sa subjektima u BDBiH.

  „To je ono što birači trebaju dobiti od svojih zvaničnika, a ne česta trošenja budžetskih sredstava pomoću amandmana koji se prečesto ne odnose na inicijative koje za cilj imaju dobrobit zajednice“, zaključio je Supervizor.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eighty ÷ ten =