Supervizor: Institucije BDBiH koje rade za dobrobit zajednice moraju biti vrhunski prioritet

Supervizor Scanlan nastavio je svoje redovne konsultacije sa predstavnicima vlasti BDBiH i naglasio je značaj usvajanja novog zakona o budžetu nakon ljetne pauze, kako bi se osiguralo da finansiranje bude ne samo transparentno, nego i svrsishodno i u službi unapređenja sigurnosti, javnih usluga i ekonomskog rasta u ovo lokalnoj zajednici.

S lijeva na desno: predsjednik Skupštine BDBiH Esed Kadrić, dogradonačelnik BDBiH Anto Domić, supervizor za BDBiH Michael Scanlan i gradonačelnik BDBiH Siniša Milić (Foto: OHR)

Piše: Džemal Vantić

“Fiskalizacija u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine bit će završena ovog mjeseca i ja čestitam Direkciji za finansije BDBiH na uloženim naporima. Fiskalizacijom će se ojačati vladavina prava, izjednačiti uvjeti za poslovanje i osigurati da se uporedo sa rastom privatnog sektora precizno utvrde novi nivoi potrošnje za eventualna buduća podešavanja koeficijenta za raspodjelu prihoda. Ovo je značajan korak u postavljanju temelja za bolju budućnost i borbu protiv sve češćeg mišljenja da jedino emigracija može osigurati sigurnu i prosperitetnu budućnost”, izjavio je supervizor za BDBiH Michael Scanlan nakon sastanka sa šefom Direkcije za finansije Matom Lučićem, prilikom njegove dvodnevne posjete Brčkom, prenosi Kancelarija visokog predstavnika u BiH (OHR) u današnjem saopćenju za javnost.

Supervizor Scanlan nastavio je svoje redovne konsultacije sa predstavnicima vlasti BDBiH i naglasio je značaj usvajanja novog zakona o budžetu nakon ljetne pauze, kako bi se osiguralo da finansiranje bude ne samo transparentno, nego i svrsishodno i u službi unapređenja sigurnosti, javnih usluga i ekonomskog rasta u ovo lokalnoj zajednici.

Tokom sastanaka sa predstavnicima političkih stranaka, Sinišom Golićem iz PDP-a (Partija demokratskog progresa), Inom Pamučkić-Karagić (SBB – Savez za bolju budućnost), Admirom Nurkovićem (BDP – Brčanski demokratski pokret) i Radoslavom Bogićevićem iz NDP-a (Narodni demokratski pokret), Supervizor je razgovarao o sveukupnoj situaciji u Brčkom, te ih upoznao o sadržaju razgovara sa predstavnicima političkih stranaka tokom ranijih posjeta, odnosno o potrebi postojanja jedinstva u ponovnom pozicioniranju Brčkog kao uspješnog modela.

“Nažalost, u nekoliko posljednjih godina, političari su zaboravili da javni interes mora biti na prvom mjestu”, naglasio je Supervizor kao glavni problem.

On je dodao da je “najveća obaveza svih javnih dužnosnika, bilo izabranih zvaničnika bilo državnih službenika, da osiguraju efikasno i uspješno funkcioniranje institucija u BDBiH koje su u službi ljudima”.

Također se sastao sa predstavnicima Javnog preduzeća “Komunalno Brčko”, kako bi procijenio, na osnovu sastanaka koje je nedavno održao sa predstavnicima nadležnih entitetskih vlasti i elektroprivreda, kako se može poboljšati sigurnost snabdijevanja električnom energijom u BDBiH.

“Uvijek se radujem susretima sa preduzetnicima, posebno mladim. Oni razumiju da je rast privatnog sektora jedini način da BDBiH postane aktivna i održiva zajednica. Pozdravljam stavljanje jačeg fokusa na javno-privatnu saradnju u cilju unapređenja poslovne klime u BDBiH. Živjeti od koeficijenta 3,55% za raspodjelu prihoda nije održiv model. Prema tome, postoji potreba da se brzo pokrene razvoj privatnog sektora i otvore radna mjesta”, izjavio je supervizor Scanlan nakon sastanaka sa predstavnicima Bimal grupe, Privredne komore, Poslovnog foruma i Mreže mladih preduzetnika Lux.

Na kraju njegove pete posjete BDBiH u ovoj godini, supervizor Scanlan obišao je lokaciju mosta Brčko-Gunja, uz kratku posjetu Gunji (Republika Hrvatska), kako bi na licu mjesta vidio stanje mosta.

“Pozdravljam inicijativu vlasti BDBiH da uspostave koordinaciju sa odgovarajućim predstavnicima vlasti u Hrvatskoj i dogovore se o zajedničkom pristupu u cilju brže rekonstrukcije mosta, uključujući i korištenje javnih sredstava BDBiH. Ovo je izuzetno hitan projekat za BDBiH i ja ću se i dalje zalagati na svim nivoima i na obje strane rijeke za njegovu brzu implementaciju.”

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

÷ 7 = one