Suđenje za zločine u Brčkom: Pričalo se da je Ristanić ratni predsjednik

Na suđenju za zločine počinjene u Brčkom, svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da su optuženog Đorđa Ristanića “doživljavali kao predsjednika”, ali da nikada nije vidio dokument kojim je imenovan za predsjednika Ratnog predsjedništva opštine Brčko.

Foto: BIRN BiH / Arhiva

Autor: Emina Dizdarević

Na suđenju za zločine počinjene u Brčkom, svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da su optuženog Đorđa Ristanića “doživljavali kao predsjednika”, ali da nikada nije vidio dokument kojim je imenovan za predsjednika Ratnog predsjedništva opštine Brčko.

Dragomir Todorović, nekadašnji načelnik veze u kasarni, ispričao je da je početkom ratnih sukoba, prije rušenja mostova u Brčkom, formirano Ratno predsjedništvo opštine Brčko, čiji je bio član. Na prvim sastancima, kako je rekao, bilo je priča o tome kako će biti problema i da se moraju organizovati. Kazao je da se po gradu pričalo “o teritorijalnom razgraničenju naroda”, pojasnivši da on oko toga nije imao zadatke i da o tim pitanjima Ratno predsjedništvo nije raspravljalo.

Nakon rušenja mostova, u maju 1992. godine, rekao je svjedok, u kasarni su se pojavljivale razne paravojske tražeći oružje i sredstva veze. Ispričao je da je optuženi Đorđe Ristanić godinu prije ratnih dešavanja u Brčkom bio mobilisan u Vojnu policiju i često ga je viđao u komandi brigade Jugoslovenske narodne armije (JNA).

“Poslije smo ga doživljavali a i govorilo se da je ratni predsjednik. Nekoliko puta, poslije obaranja mostova, bio je na sastancima Predsjedništva. To da je Ristanić ratni predsjednik bilo je opštepoznato u narodu”, izjavio je on, pojasnivši da nikada nije vidio dokument kojim je imenovan za predsjednika Ratnog predsjedništva opštine Brčko.

Ristanić je, kao nekadašnji predsjednik Ratnog predsjedništva u Brčkom, optužen da je u periodu od aprila do decembra 1992. učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon Bošnjaka i Hrvata – ubistvima, zatvaranjem, mučenjima i drugim nedjelima.

Svjedok Todorović je kazao da su civili donosili oružje u kasarnu i predavali ga, kao i da su autobusima voženi u druga mjesta, kako bi se sklonili od paravojski. Prema njegovim riječima, čuo je da se u hangaru “Luke” svašta dešava i da je tamo sabirni centar, ali nije išao.

“Ne znam ko je formirao ‘Luku’, ali vojska nije imala ništa s tim, ni s obezbjeđenjem”, dodao je on.

Svjedok Nemanja Ostojić se prisjetio trenutka kada su oboreni mostovi, te da je, kao pripadnik Srpskog četničkog pokreta, na naređenje vojvode Mirka Blagojevića došao u Brčko. Kako je rekao, njihov zadatak je bio da provjeravaju terene i vide ima li neprijateljske vojske.

Naveo je da je primijetio leševe muškaraca i žena na terenu kojim su prošli vojnici. Kako je kazao, u Policijskoj stanici je, kada je doveo jedno lice na ispitivanje, vidio Gorana Jelisića.

Treći svjedok Vehid Poturak se prisjetio kada su 7. ili 8. maja 1992. mještani dvije ulice u Brčkom, među kojima i on, prebačeni u treću, gdje su proveli jednu noć, a potom su kamionom odvezeni u preduzeće “Laser”.

“Zatvorili su nas u restoran, bilo nas je stotinjak. Tu smo prenoćili. Jelisić je u toku noći dolazio, pojedine ljude je maltretirao i tukao. U ‘Laseru’ ne znam da je iko ubijen”, rekao je on, pojasnivši da je narednog dana prebačen u logor “Luka”.

U logoru “Luka” su smješteni u hangar, a Jelisić je naredio da novac i dokumente stave na jedno mjesto, kazao je on, istaknuvši da je bilo izvođenja – i ko je izveden, više se nije vratio. Prema njegovim riječima, sljedećeg dana je napustio logor, a leševe nije vidio.

Naredno suđenje će se održati 9. jula.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

four × = 28