Suđenje Ristaniću za zločine u Brčkom: Suze 82-godišnje svjedokinje

  Na suđenju Đorđu Ristaniću za zločine počinjene u Brčkom, svjedokinja Tužilaštva BiH ispričala je kako su joj 4. maja 1992. odvedeni sin, suprug i zet.

  Foto: BIRN BiH / Arhiva

  Na suđenju Đorđu Ristaniću za zločine počinjene u Brčkom, svjedokinja Tužilaštva BiH ispričala je kako su joj 4. maja 1992. odvedeni sin, suprug i zet.

  Mejra Mujkić se prisjetila kako je vojska ušla u njihovu kuću u Brčkom i odvela njenog sina Dževada, muža Osmana i zeta Mehmeda Glinca. Navela je da oni nisu bili vojno angažovani.

  “Zašto je moj muž mogao biti opasan… Oni njih vode, ja trčim za njima”, posvjedočila je 82-godišnja Mujkić prisjećajući se tih dešavanja kroz suze.

  Ona je dodala da je nešto puklo i da je vidjela da joj gori kuća. Kazala je da joj je jedan vojnik tražio novac, ali da je sve bilo izgorjelo. Mujkić je navela da se kasnije srela sa sinom, a da su naknadno pronađeni posmrtni ostaci njenog supruga.

  Ristanić je optužen da je, kao predsjednik Ratnog predsjedništva u Brčkom, učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem progona bošnjačkog i hrvatskog stanovništva – ubistvima, zatvaranjem, mučenjima i drugim nečovječnim djelima.

  Svjedok Hazim Huseljić je ispričao kako je sa ostalim mještanima Brezovog Polja odveden u logor “Luke”. On je rekao da su odvedeni svi koji su bili muslimani.

  Stražari su se, kako je kazao Huseljić, prema njemu korektno ponašali. Naveo je da je jedan zatočenik zlostavljan.

  Huseljić je izjavio da ga je policajac Pučo izveo iz logora, u kojem je bio zatočen do sedam dana. S njim su izašla još tri lica. Svjedok je rekao da se vratio u Brezovo Polje i da se “javljao” na kopanje rovova.

  Oba svjedoka su zbog slabijeg zdravstvenog stanja saslušana video-vezom iz Brčkog.

  Suđenje se nastavlja 21. maja.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  4 + five =