Suđenje Ristaniću za zločine u Brčkom: “Šta se bojite, idete kući”

  Đorđe Ristanić (Foto: BIRN BiH / Arhiva)

  Na suđenju za zločine počinjene u Brčkom, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je pročitalo iskaz svjedoka u kojem je naveo da je u maju 1992. godine Đorđe Ristanić došao u logor “Luka” te prozvao njega i druge osobe, koje su potom dobile propusnice i napustile logor.

  Tužilac Seid Marušić pročitao je iskaz svjedoka Envera Didića, za kojeg je rekao da je nedostupan, odnosno da je australijskim nadležnim vlastima kazao da ne želi da svjedoči.

  U iskazu koji je dao haškim istražiteljima 1998. godine, Didić je rekao kako je u proljeće 1992. s drugim osobama bio zatvoren u džamiji u Brčkom, gdje su ih vojnici maltretirali i prijetili im.

  On je napomenuo da je nakon nekoliko dana odveden u kasarnu, gdje je vidio “i Srbe iz Brčkog”.

  “To su bili članovi Kriznog štaba”, kazao je svjedok, te pojasnio da je ušao u kancelariju Kriznog štaba i vidio, između ostalih, i Đorđa Ristanića. Bilo mu je rečeno, navodi se u iskazu, da mu ne mogu pomoći, te su mu dali “šteku cigara”.

  Iz kasarne je Didić, kako je pojasnio, s drugim osobama 8. maja 1992. godine prebačen u logor “Luka”, gdje su bili maltretirani i tučeni.

  “Par sati nakon dolaska u logor, stigao je Ristanić. Prozvao je 15-ak imena… Rekao im je: ‘Šta se plašite, idete kući.’ Rekao im je da sačekaju propusnice i da mogu ići kući. Primijetili smo da su mnogi od njih bili njegovi poznanici”, naveo je svjedok.

  U svom iskazu Didić je izjavio kako se Ristanić istog dana vratio i prozvao imena još oko 20 osoba, među kojima i njega lično. Objasnio je da je s drugim osobama stajao u koloni ispred hangara, te da je vidio kako je Goran Jelisić zvani Adolf ubio dvojicu zavorenika. Istakao je da nije mogao gledati kada je izveden treći zatvorenik, te da se čuo pucanj.

  Jelisića je Haški tribunal osudio na 40 godina zatvora zbog zločina počinjenih u Brčkom.

  Prema svjedoku, istog dana kada je prebačen u logor, od inspektora Petra Kaurinovića dobio je propusnicu za izlazak, te je logor napustio kasnije tog dana.

  Đorđe Ristanić je, kao nekadašnji predsjednik Ratnog predsjedništva u Brčkom, optužen da je u periodu od aprila do decembra 1992. godine učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon Bošnjaka i Hrvata – ubistvima, zatvaranjem, mučenjima i drugim nedjelima.

  Odbrana je prigovorila čitanju ovog iskaza. U slučaju da je svjedok bio u sudnici, Odbrana bi ga, kako je naglasila, pitala da li samo nagađa da je Krizni štab bio odgovoran za cjelokupnu situaciju u Brčkom.

  Također bi ga pitali da li je tačno da je policija dijelila propusnice u logoru “Luka”, kao i da li je tačno da su na isti način kao i Ristanić dolazili drugi građani srpske nacionalnosti koji su garantovali za određene osobe kako bi se one pustile.

  Na ovom ročištu Tužilaštvo je uložilo i iskaze svjedoka RIST-02, Biserke Omerašević, Ibrahima Halilovića i Rifeta Ljuce, koji zbog zdravstvenog stanja nisu mogli doći da svjedoče, kao i preminulih svjedoka Jusufa Alića i Miodraga Hajdukovića. Strane u postupku su se složile da se ovi iskazi ne moraju čitati u sudnici.

  Nastavak suđenja zakazan je za 12. novembar.

  Autor: Lamija Grebo
  Izvor: Detektor.ba

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × three = three