Suđenje Ristaniću za zločine u Brčkom: Ranko Češić odbio da svjedoči

  Đorđe Ristanić (Foto: BIRN BiH / Arhiva)

  Ranko Češić, koga je Haški tribunal osudio na 18 godina zatvora za zločine počinjene u Brčkom, odbio je da svjedoči pred Sudom Bosne i Hercegovine u postupku protiv Đorđa Ristanića.

  Češić se pojavio u sudu u Beogradu i posredstvom video-veze rekao da više nema snage da svjedoči i da se povlači po sudovima.

  “Nemam šta da kažem. Nisam bio s njim u kancelariji… Da mogu pomoći, ja bih pomogao”, izjavio je Češić, koga je za svjedoka predložilo Tužilaštvo BiH.

  Tužilac Seid Marušić je predložio da se u spis uvrsti transkript Češićevog svjedočenja, čemu se protivila Odbrana.

  Braniteljica Senka Nožica je kazala da Češićeva izjava nije bitna za ovaj predmet, ali da se protivi ulaganju transkripta jer smatra da nema zakonskog osnova.

  Tužilac se nije složio s Odbranom u pogledu važnosti Češićevog iskaza. Njemu je Vijeće naložilo da u pisanoj formi obrazloži prijedlog za ulaganje transkripta.

  Češić je pred Haškim tribunalom priznao krivicu za ubistva, ponižavajuće postupke i seksualno zlostavljanje u Brčkom.

  Prijevremeno puštanje na slobodu odobreno mu je 2014. godine.

  Ristanić je, kao nekadašnji predsjednik Ratnog predsjedništva u Brčkom, optužen da je u periodu od aprila do decembra 1992. godine učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon Bošnjaka i Hrvata – ubistvima, zatvaranjem, mučenjima i drugim djelima.

  Nastavak suđenja zakazan je za 21. januar.

  Autor: Marija Taušan
  Izvor: Detektor.ba

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  forty one − = 33