Suđenje Ristaniću za zločine u Brčkom: Nastavljeno ulaganje materijalnih dokaza

Đorđe Ristanić. Izvor: BIRN BiH

Državno tužilaštvo je na suđenju Đorđu Ristaniću, optuženom za zločine počinjene u Brčkom, nastavilo s ulaganjem materijalnih dokaza ne objašnjavajući u sudnici na koje okolnosti se odnose.

Tužilac Seid Marušić je uložio više od 80 materijalnih dokaza, među kojima su i naredbe te dnevni operativni izvještaji komande Istočnobosanskog korpusa iz 1992. godine, kao i zapisnici sa sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost i Vlade Srpske Republike BiH iz iste godine. Također su ulagani i dokumenti koji se odnose na rad Srpske demokratske stranke (SDS).

Odbrana je na neke dokaze uložila prigovore autentičnosti, zakonitosti i relevantnosti. Tužilaštvo je odustalo od nekih dokaza, dok je za druge kazalo da će uraditi provjere.

Ristanić je, kao nekadašnji predsjednik Ratnog predsjedništva u Brčkom, optužen da je u periodu od aprila do decembra 1992. godine učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon Bošnjaka i Hrvata – ubistvima, zatvaranjem, mučenjima i drugim djelima.

Tužilaštvo će nastaviti ulagati materijalne dokaze na ročištu zakazanom za 10. decembar.

Autor: Lamija Grebo
Izvor: Detektor.ba

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

− six = four