Suđenje Ristaniću za zločine u Brčkom: “Bacaj leševe u Savu”

  Svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da je tokom zatočeništva u logoru “Luka” u Brčkom morao da baca leševe u Savu.

  Foto: BIRN BiH / Arhiva

  Svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da je tokom zatočeništva u logoru “Luka” u Brčkom morao da baca leševe u Savu.

  Svjedočeći video-vezom iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Isak Gashi je kazao da je prije odvođenja u “Luku” krajem maja 1992. godine viđao mrtve ljude u Brčkom. Rekao je da je iz jednog stana vidio kako muškarci u uniformama sa oznakama “Arkanovih tigrova” ubijaju troje ili četvoro civila.

  Dodao je da je vidio tijela u i oko jednog kontejnera, a da je kod “Bimeksa” bila jama u koju su dovlačili mrtve ljude.

  Gashi, koji je bio na radnoj obavezi u “Elektro-Brčkom”, kazao je da ga je policija krajem maja odvela bez obrazloženja i da je, nakon kraćeg zadržavanja u stanici, sproveden u logor “Luka”.

  Prema njegovim riječima, po dolasku u “Luku” na njega je galamio policajac Branko Pudić, koji ga je udario pištoljem u vrat.

  Svjedok je rekao da ih je u hangaru bilo 150 do 200 i da ih je svaku noć prozivao Konstantin Simonović Kole, koji je prema njemu bio “fer”. Naveo je da je sa drugima jednom odveden na radove prema Savi.

  “Kaže: ‘Haj’mo sad, hvataj i bacaj leševe u Savu.’ Kad smo bacili zadnjeg, čovjek se okrenuo. Bio je još živ… Počeli su da pucaju s hrvatske strane”, ispričao je Gashi i dodao da su vraćeni u logor.

  On je izjavio da je 7. juna pušten iz logora i da mu je dokument o oslobađanju iz istražnog zatvora potpisao Simonović. Gashi je napomenuo da ga je izveo Rade Božić, komandant “Crvenih beretki” u Brčkom.

  Naveo je da mu je Božić kazao da se ne brine i da ide za Beograd. Dok su se vozili, kako je ispričao, Božić mu se povjerio da je on odgovoran za dizanje mostova u Brčkom i da mu je žao zbog toga.

  Na pitanja Odbrane, Gashi je izjavio da im se kod Zvornika pridružio Kapetan Dragan (Dragan Vasiljković) i još neka lica. Rekao je da ga je Kapetan Dragan pozvao da dođe kod njega u fondaciju i da mu ispriča šta je sve vidio, koje je uniforme viđao i slično.

  Gashi je svjedočio na suđenju Đorđu Ristaniću, koji je optužen da je u periodu od aprila do decembra 1992. učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon Bošnjaka i Hrvata, ubistvima, zatvaranjem, mučenjima i drugim nedjelima. Prema optužnici, Ristanić je bio predsjednik Ratnog predsjedništva u Brčkom.

  Svjedok je kazao da poznaje Ristanića i da je dva-tri puta dolazio u “Elektro-Brčko”.

  Suđenje se nastavlja 28. maja.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  two + 3 =