Sud BiH: Zdravko Lubarda osuđen na šest godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti

  Optuženik Zdravko Lubarda, je kao pripadnik Vojske Republike Srpske, VP 7084 Rogatica, znajući za taj napad i da njegove radnje čine dio napada, sudjelovao u progonu bošnjačkoga civilnoga stanovništva temeljem nacionalne i vjerske pripadnosti u svezi s drugim teškim oduzimanjem tjelesne slobode suprotno temeljnim pravilima međunarodnoga prava.

  Foto: AA

  Sud Bosne i Hercegovine donio je presudu kojom je Zdravko Lubarda osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest godina, javlja Anadolu Agency (AA).

  Naime, Sud Bosne i Hercegovine je u kaznenome predmetu Zdravko Lubarda i dr., nakon održane glavne rasprave, 24. decembra 2018. godine izreklo presudu kojom je optuženik Zdravko Lubarda oglašen krivim za kazneno djelo zločini protiv čovječnosti koje se odnosi na zatvaranje ili drugo teško oduzimanje slobode, sve u vezi odredbi Kaznenoga zakona Bosne i Hercegovine.

  Optuženik Zdravko Lubarda je oglašen krivim što je u periodu od konca maja 1992. godine do konca 1993. godine u općini Rogatica učestvovao u okviru sveobuhvatnoga i sistemskog napada Vojske Srpske Republike Bosne i Hercegovine i policije Stanice javne bezbjednosti Rogatica, potpomognute paravojnim postrojbama koje su dolazile iz Republike Srbije, usmjerenoga protiv nesrpskoga civilnoga stanovništva na području općine Rogatica.

  Naime, optuženik Zdravko Lubarda, je kao pripadnik Vojske Republike Srpske, VP 7084 Rogatica, znajući za taj napad i da njegove radnje čine dio napada, sudjelovao u progonu bošnjačkoga civilnoga stanovništva temeljem nacionalne i vjerske pripadnosti u svezi s drugim teškim oduzimanjem tjelesne slobode suprotno temeljnim pravilima međunarodnoga prava.

  Sud je optuženiku Zdravku Lubardi stoga izrekao kaznu zatvora u trajanju od šest godina.

  Temeljem odredbi Zakona o kaznenome postupku Bosne i Hercegovine optuženik Zdravko Lubarda i Ozren Planojević su oslobođeni od optužbe da su počinili kazneno djelo Zločini protiv čovječnosti iz Kaznenoga zakona Bosne i Hercegovine.

  U skladu sa Zakonom o kaznenom postupku Bosne i Hercegovine, optuženici se oslobađaju dužnosti naknade troškova kaznenoga postupka, te isti padaju na teret budžetskih sredstava.

  Temeljem odredbi Zakona o kaznenome postupku Bosne i Hercegovine, oštećeni se sa imovinskopravnim zahtjevom upućuju na parnicu.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  fourteen + = 16