Studenti se pitaju: Jesu li diplome naše države validne

Validnost diploma univerziteta u Bosni i Hercegovine nije ugrožena, tvrde iz nadležne državne agencije.

[N1]

Jesu li fakultetske diplome naše države validne – pitanje je koje je aktualizirano nakon što državna agencija za razvoj visokog obrazovanja i kvaliteta Bosne i Hercegovine nije primljena u punopravno članstvo Evropske asocijacije za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju.

Validnost diploma univerziteta u Bosni i Hercegovine nije ugrožena, tvrde iz nadležne državne agencije.

“To pitanje priznavanje diploma je riješeno Lisabonskom konvencijom koja nije uopšte vezana sa tim da li je neka agencija članice ENQA-e ili nije. Taj proces priznavanje ostaje onakav kakav je dosad bio”, rekao je Enver Halilović, direktor Agencije.

Odbor bilježi da bh. Agencija radi u posebnom državnom uređenju i pravno regulatornom okruženju te da promjena nekih problema vezanih za neovisnost nisu u direktnoj moći agencije. Bez obzira na to, Odbor predlaže da Agencija jača organizacijsku i operativnu nezavisnost.

A kvalitet visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovini nije na zavidnom nivou, kažu i sami profesori. Ne ulaže se dovoljno sredstava ni u nastavu na visokoškolskim ustanovama, a ni u rad same agencije koje bi trebala osigurati mjesto u Evropskoj asocijaciji.

Nikada naša agencija neće biti u sastavu porodice europskih agencija ukoliko prve ljude te agencije postavlja politika, ukoliko naši unverziteti ne budi imali autonomiju koja je u ovom času uzurpirana od strane politike i nikada naša agencija neće biti moderna i ostvariti značajnije rezultate ako se ne bude više investiralo u infrastrukturu agencije i njene ljudske resurse”, izjavio je Rifat Škrijelj, Rektor UNSA.

Uplitanje politike u rad visokoškolskih ustanova predstavlja problem za autonomiju i kvalitet rada – što se osim u Bosni i Hercegovini, primjećuje i u europskim komisijama.

“Problem je danas općenito govoreći – akademske samouprave, akademske autonomije. Problem je i sigurnog finansiranja nastavnog procesa i naučno-istraživačkog rada”, kazao je Ismet Dizdarević, emeritus na Filozofskom fakultetu UNSA.

O validnosti diploma na univerzitetima u Bosni i Hercegovini, svjedoči i činjenica da veliki broj studenata svoje studije uspješno nastavlja u drugim državama Europe i svijeta. Ipak, moguće je problematizirati kvalitet nastave koja se sprovodi po nerijetko, improviziranom Bolonjskom sistemu, koristeći opremu staru nekoliko decenija i zastarjelu literaturu koja ne sadrži najnovije naučne spoznaje.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

8 + one =