Štrajk advokata u Brčkom: Rješenja nema, građani trpe

Foto: Kristian Bilić

U Brčko distriktu Bosne i Hercegovine već nekoliko mjeseci traje štrajk advokata, koji se ne slažu sa uvrštavanjem advokatske djelatnosti u sistem fiskalizacije u ovoj lokalnoj zajednici.

Dok traje njihova borba sa vlastima BDBiH, za šta imaju podršku entitetskih advokatskih komora, rad brčanskih pravosudnih institucija je otežan.

Član Protestnog odbora Mirko Simić u razgovoru za Otisak.ba je kazao da je Zakon o fiskalnim sistemima BDBiH, sa izmjenama i dopunama u oktobru prošle godine, usvojen nestatutarno i suprotno Poslovniku o radu Skupštine ove lokalne zajednice.

Foto: Kristian Bilić

„Nije problem u evidentiranju poreza, svi advokati su poreski obveznici i svi redovno godišnje podnose poreske prijave, nego je problem u samostalnosti, nezavisnosti i kontroli advokatske djelatnosti“, objasnio je on, dodavši da je međunarodnim aktima i Ustavom BiH regulirano da advokati moraju biti samostalni i nezavisni, te da država ne daje advokatima dozvolu za rad, nego to rade advokatske komore.

Foto: Kristian Bilić

Gradonačelnik BDBiH Siniša Milić ne vidi nijedan pravno-politički razlog da advokati budu u sistemu fiskalizacije na prostoru ove lokalne zajednice, te je naveo da većina zemalja ne prepoznaje takav način fiskalizacije advokatske djelatnosti, ali predsjednik Skupštine BDBiH Esed Kadrić ima suprotan stav.

„Ono što je opasno po Brčko distrikt je što advokatske komore iz entiteta nalažu advokatima u Brčkom da štrajkuju odnosno da ne rade i time blokiraju rad pravosudne institucije Distrikta i za mene predstavlja sada veći problem primjena propisa iz entiteta na područje distrikta Brčko, što predstavlja kršenje naloga supervizora i statutarne nadležnosti distrikta Brčko, obzirom da je advokatura nadležnost Distrikta“, naveo je on za Otisak, dodavši da je nužno formirati advokatsku komoru u Brčkom.

Foto: Kristian Bilić

Naglasio je da se Zakon mora primjenjivati te da očekuje od Porezne uprave BDBiH da u tom smislu preduzima mjere za sve one koji ne poštuju Zakon o fiskalnim sistemima.

Portparol Pravosudne komisije BDBiH Dejan Đurović naveo je da se odgađaju sva ročišta u kojima advokati postupaju, te da je u pitanju oko 1.200 predmeta.

„Ono što je trenutno najveća posljedica da građani su ti koji ne mogu da ostvare svoja prava. Dakle, u svim predmetima u kojima ih zastupaju advokati oni u suštini ne ostvaruju svoja prava i ne mogu da izađu pred sud“, kazao je on za Otisak.

Do sada je izneseno više prijedloga o rješavanju ovog problema. Advokati su tražili izuzeće svoje djelatnosti iz sistema fiskalizacije, zatim se na Skupštini našao prijedlog o odgađanju fiskalizacije za advokatsku djelatnost od godinu dana, kako bi se u međuvremenu našlo najbolje rješenje, ali ništa od toga nije prihvaćeno.

„Osnovno pitanje je kako oporezovati advokate? Mi smo rekli da ne bježimo do kontrole i evidencije prihoda, prijedlog je bio da se izdaju paragon blokovi ili paušalno oporezivanje. Svi poštujemo zakone i čini mi se da smo mi diskriminisani u odnosu na sve advokate u BiH“, istakao je advokat Simić, koji je najavio štrajk za 10-ak dana na nivou BiH.

Autor: Adis Mujdanović
Izvor: Otisak.ba

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

ninety one − = eighty three