State Department: SAD se povlači iz UNESCO-a

Washington organizaciji zamjera što negira jevrejske veze sa svetim mjestima i što smatra Izrael okupatorom.

Sjedinjene Američke Države su prekinule svoje finansiranje UNESCO-a 2011. godine zbog glasanja ove organizacije da kao članicu prizna Palestinu [AP/Tanjug]

Sjedinjene Američke Države povući će se iz UN-ove organizacije za obrazovnu, naučnu i kulturnu organizaciju (UNESCO) jer je Washington smatra kao protivizraelsku organizaciju kojoj treba „fundamentalna reforma“, prenose agencije saopćenje State Departmenta.

U saopćenju se navodi kako je State Department obavijestio danas direktoricu Organizacije Irinu Bokovu o odluci SAD-a.

Dodaje se kako će SAD tražiti da ima status „stalnog posmatrača“, te kako će povlačenje stupiti na snagu 31. decembra.

Pola milijarde duga

Sjedinjene Američke Države su prekinule svoje finansiranje UNESCO-a 2011. godine zbog glasanja ove organizacije da kao članicu prizna Palestinu i sada je Washington dužan približno 550 miliona dolara u zaostalim isplatama.

Američki zvaničnici navode kako je državni sekretar Rex Tillerson donio ovu odluku i kako nije o njoj diskutirao sa drugim državama, već kako je riječ o unutardržavnim konsultacijama.

Zvaničnici, koji nisu dobili odobrenje da javno govore o ovom pitanju, navode kako je SAD naročito ljut zbog rezolucija UNESCO-a kojima se negiraju jevrejske veze sa svetim mjestima, kao i zbog toga što se ova organizacija prema Izraelu odnosi kao prema okupacijskoj sili.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

eighty three − seventy eight =