Šta se krije iza optužnica protiv tri doktorice Zdravstvenog centra Brčko

  Otisak.ba je 7. februara prošle godine objavio da je upućena disciplinska prijava protiv doktorice Vesne Vujačić Petrović zbog teže povrede radne dužnosti.

  Foto: Arhiv Otiska

  Novinar: Adis Mujdanović

  Tužilaštvo Brčko distrikta Bosne i Hercegovine podiglo je optužnice protiv troje ljekara Javne zdravstvene ustanove „Zdravstveni centar Brčko“ zbog sumnje da su pri izdavanju medicinske dokumentacije koristile zvanja koja nisu imale. Međutim, šta se krije iza toga?

  Otisak.ba je 7. februara prošle godine objavio da je upućena disciplinska prijava protiv doktorice Vesne Vujačić Petrović zbog teže povrede radne dužnosti.

  U odgovoru na ovu prijavu, 9. marta, direktor Zdravstvenog centra Brčko Nihad Šibonjić je naveo da nema osnova za pokretanje disciplinskog postupka.

  Šibonjić je ipak uputio Obavještenje o korištenju pečata svim zaposlenicima Zdravstvenog centra.

  „Budući da smo u posljednje vrijeme došli do eventualnih spoznaja da pojedini zaposlenici JZU ‘Zdravstveni centar Brčko’ Brčko distrikt BiH u svom predstavljanju, odnosno korištenju pečata, upotrebljavaju znanja i titule koje ne posjeduju, ovom prilikom upozoravamo sve zaposlenike Zdravstvenog centra da su dužni predstavljati se, potpisivati, odnosno upotrebljavati pečat samo sa zvanjima i titulama koje su stekli i za koje imaju vjerodostojne dokaze.“

  Neprijavljivanje krivičnog djela ili počinioca

  S obzirom na to da je optužnica protiv doktorice Petrović podignuta te da su postojale „eventualne spoznaje“, postavlja se logično pitanje – zašto ovo krivično djelo nije prijavljeno od strane Šibonjića te zašto je zaposlenicima upućeno samo Obavještenje o korištenju pečata?

  „Ko zna za počinioca krivičnog djela za koje se može izreći kazna dugotrajnog zatvora, ili ko samo zna da je takvo djelo počinjeno, pa to ne prijavi, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine“, piše u zakonu.

  Zaprijećena kazna zatvora od tri mjeseca do pet godina

  Osim interniste Petrović (55), Tužilaštvo je podiglo optužnice i protiv pedijatrice Nade Elez (64) i transfuziologa Nadežde Peulić (63).

  „Trima odvojenim optužnicama Tužilaštvo distrikta stavilo je na teret optuženim da su u otpusnicama, odnosno ljekarskim nalazima i mišljenjima, pored pripadajućih specijalističkih zvanja navodile i zvanja iz oblasti subspecijalizacije, iako svjesne da ih ne posjeduju. One su optužene da su izdavale i ovjeravale otpusnice odnosno nalaze i mišljenja, koji imaju bitan uticaj na dokaznu snagu u postupku liječenja, navodeći nepripadajuća subspecijalistička zvanja neonatologa (Elez), hematologa (Peulić), odnosno onkologa (Vujačić Petrović)”, navedeno je u utorak u saopćenju Tužilaštva.

  S tim u vezi, optužene su za krivično djelo „Posebni slučajevi krivotvorenja isprave” (iz člana 368 tačka 4. Krivičnog zakona Distrikta) za koje je zaprijećena kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca do pet godina.

  Nakon prosljeđivanja Osnovnom sudu Distrikta, sve tri optužnice su u fazi prethodnog saslušanja u cijelosti potvrđene.

  “Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica”, napomenuli su iz Tužilaštva.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  five × = twenty five