Srbi iz izvršne i zakonodavne vlasti: Briga za nezavisnost pravosuđa

Ilustracija

Na e-mail adresu redakcije portala Otisak.ba stiglo je pismo predstavnika Srba u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti Brčko distrikta upućeno Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine, Kancelariji visokog predstavnika i supervizora za Brčko.

Pismo prenosimo u cjelosti:

“Uvažavajući demokratske standarde i Ustavoom zagarantovanu podjelu vlasti u BiH, mi dole potpisani zvaničnici Brčko distrikta BiH iz reda srpskog naroda smatrali smo nedostojnim i nepotrebnim da se oglašavamo u vezi sa izborom člana Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH (VSTS BiH) iz brčanskog pravosuđa, vjerujući da će se taj zadatak završiti u stručnoj javnosti i bez ikakvih pritisaka.

Nažalost, svjedoci smo prave harange koja je pokrenuta protiv autonomne i na zakonu zasnovane odluke Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH koja je odlučila da u članstvo predloži sudiju Osnovnog suda Brčko distrikta BiH Dragana Tomaša.

Tek prije par dana saznali smo da su sredinom februara predsjednik brčanskog parlamenta Esed Kadrić, i dio poslanika Bošnjaka, zloupotrebljavajući funkcije predsjednika Skupštine i poslanika, uputili pismo na Vašu, te adresu OHR-a i supervizora za Brčko, zahtijevajući imperativni izbor Bošnjaka za člana VSTS BiH.

U vezi s tim želimo da Vas, poštovana gospodo, podsjetimo da je u prethodnih 17 godina brčansko pravosuđe u toj vrlo značajnoj i po našoj ocjeni veoma profesionalnoj i poštovanoj instituciji, predstavljao Bošnjak.

To nijednom predstavniku srpske političke elite nije zasmetalo niti je iko ikada uputio bilo kakvo pismo, a kamoli imperativni zahtjev da se na to odgovorno mjesto izabere neko drugi osim osobe koju predloži Pravosudna komisija Brčko distrikta BiH. Tako mislimo i sada.

Ovo pismo je rezultat naše iskrene i nakon saznanja o pismu dijela bošnjačkih poslanika, opravdane brige za nezavisnost pravosuđa u BiH. Ovim se, kao nosioci zakonodavnih i izvršnih funkcija vlasti, ujedno ograđujemo od miješanja u nezavisnost VSTS, jer ukoliko bismo svi iz svojih atara atakovali na teškom mukom izborenu samostalnost i nezavisnost pravosuđa, to bi bio kraj tog važnog stuba demokratije. Vjerujemo da to niko ne želi”, navedeno je u pismu.

2 KOMENTARI

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

five × nine =