Skupština usvojila Program rada Vlade Distrikta za 2019.

Predstavnici opozicije uputili su kritike na Program rada Vlade, a "najglasniji" je bio zastupnik Srpske demokratske stranke (SDS) Milan Purić, koji je naglasio da je ovo najlošija vlada od formiranja Distrikta.

Siniša Milić (Fotoreporter: Adis Mujdanović / Otisak.ba)

Novinar: Adis Mujdanović

Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine usvojila je danas u nastavku 42. redovne sjednice Programa rada brčanske Vlade za 2019. godinu.

Gradonačelnik Distrikta Siniša Milić (Savez nezavisnih socijaldemokrata – SNSD) kazao je u izjavi za medije da je Programom predviđeno 56 novih zakonskih rješenja.

Naveo je da je prije nekoliko dana jedno od tih rješenja već usvojeno na sjednici Vlade, a riječ je o novom zakonu o radu.

Izdvojio je i set zakona koji se odnose na izvore električne energije, završetak procesa konstituiranja zavoda za izgradnju.

“Krenut će sa radom jedinica za implementaciju međunarodnih projekata, koja je neophodan mehanizam ili alat u privlačenju donatorskih sredstava. Ima tu niz programskih orijenatacija za koje se nadam da će uz adekvatnu podršku Skupštine naići na razumijevanje i da će većina njih biti realizovana u toku ove godine”, izjavio je Milić.

Istakao je i novi zakon o budžetu koji bi trebao u značajnoj mjeri poboljšati proceduru donošenja ovog finansijskog dokumenta.

“Učinio bi budžet transparentnijim. Riječ je o programskom budžetiranju. Ako usvojimo taj zakon i primijenimo ga, ne bi nam se dešavale stvari da budžetiramo nešto za šta već nisu prethodno pribavljene odgovarajuće saglasnosti da bi sve to moglo da krene u realizaciju”, pojasnio je on.

“Najlošija vlada”

Predstavnici opozicije uputili su kritike na Program rada Vlade, a “najglasniji” je bio zastupnik Srpske demokratske stranke (SDS) Milan Purić, koji je naglasio da je ovo najlošija vlada od formiranja Distrikta.

“Program rada Vlade za ovu godinu više je operativni plan koji bi mogao poslužiti interno za rad odjeljenja. Sredstva u segmentu socijalne zaštite se dijele bez programa i plana. I niz drugih funkcija Vlade teče tako”, naveo je on.

Esad Atić iz Socijaldemokratske partije BiH kazao je da je Program skoro pa identičan kao onaj od prošle godine, te procijenio da realizacija tog programa iznosi maksimalno 20%.

O utemeljenosti kritika opozicije Milić je rekao da je riječ o političkim subjektima koji su u većoj ili manjoj mjeri dali doprinos aktuelnom društveno-političkom trenutku.

“Ne vidim tu nešto posebno, osim paušalnih ocjena. Da je bilo neke konstruktivne kritike, vjerujte da bi ona bila uvažena”, naglasio je on.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

÷ one = five