Skupština u prvom čitanju usvojila Nacrt zakona o radu Distrikta

Usvojena i Odluka o održavanju javne rasprave, koja je zakazana u dva termina - 2. i 9. aprila u 17h u brčanskom Domu kulture.

Foto: Otisak.ba / Arhiva

Novinar: Adis Mujdanović

Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine danas je u nastavku 43. redovne sjednice usvojila Nacrt zakona o radu u prvom čitanju.

Usvojena je i Odluka o održavanju javne rasprave, koja je zakazana u dva termina – 2. i 9. aprila u 17h u brčanskom Domu kulture.

Članica Radne grupe za izradu Nacrta ovog zakona Stojanka Knežević u izjavi za medije je navela da su u postupku izrade Nacrt, pored organa javne uprave, mogli vidjeti i komentirati i sindikati, Udruženje poslodavaca, Privredna komora, Razvojno-garantni fond.

“Svi komentari su sagledani i u najvećoj mjeri prihvaćeni. Pogotovu ističem vrlo konstruktivnu i konkretnu saradnju naših socijalnih partnera, Sindikata i Udruženja poslodavaca, koji su dostavili obimne komentare”, kazala je ona.

Gradonačelnik Distrikta Siniša Milić istakao je da je ovaj zakon važan dio Reformske agende koja se odnosi na ovu lokalnu zajednicu.

“Mi smo bili tu u debelom zaostatku u odnosu na entitete. Donijeli smo, po meni, u ovom prijedlogu zakona jedno izbalansirano rješenje kada je u pitanju radno-pravni status radnika u realnom sektoru, izbalansiran pristup i izbalansirana rješenja u odnosu na zahtjeve i interese poslodavaca s jedne i Sindikata s druge strane”, naveo je on.

Smatra da će se iz javne rasprave “izroditi” amandmani koji bi trebali poboljšati Nacrt zakona i ne sumnja da će u drugom čitanju biti usvojen bez ikakvih problema.

“Ono što nama predstoji u Vladi i Skupštini jeste definisanje organizacione jedinice koja će definitivno preuzeti brigu o provođenju ovog zakona. Bez tog segmenta nećemo biti u stanju da određujemo reprezentativnost Sindikata, a to je bitan dio Zakona”, upozorio je Milić.

Tokom diskusije o Nacrtu zakona bilo je primjedbi i od strane predstavnika vlasti i opozicije.

Zastupnik opozicione Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Suad Burić smatra da je ovaj zakon potreban, ali da postoje određena rješenja koja treba da podliježu amandmanskom djelovanju.

“Prije svega se to odnosi na dijelove Zakona kojim se on faktički ostavlja na primjenu samo u realnom sektoru. Mi u SDP-u smatramo da on treba da bude krovni zakon za sve druge zakone koji tretiraju rad i radne odnose na području našeg grada”, naveo je on.

Najavio je da će njegova stranka sigurno amandmanski djelovati, s ciljem da Zakon ne nosi karakteristike diskriminatorskog.

“Prava radnika moraju biti izjednačena za sve, bez obzira da li radili u realnom sektoru, da li radili u javnom sektoru. Radnici moraju biti zaštićeni jednim zakonom, a svi ostali zakoni moraju biti u saglasnosti sa Zakonom o radu”, naglasio je Burić.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

× 3 = three