Skupština: Prezentovana studija izvodljivosti ‘Komunalni projekat u Brčko distriktu BiH’

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH Mićo Stevanović rekao je da je ovo prva studija izvodljivosti koja na ozbiljan način tretira probleme vodosnabdijevanja, prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda u Distriktu.

[Ustupljeno Otisku]

Studiju izvodljivosti „Komunalni projekat u Brčko distriktu BiH“ poslanicima Skupštine Brčko distrikta BiH prezentovali su konsultanti Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Torsten Lingner, rukovodilac projekta izrade studije koju su finansirali EBRD i švedska agencija SIDA, rekао је da su tokom rada na studiji ostvarili dobru saradnju sa svim institucijama i posebno sa JP “Komunalno Brčko“.

– Prezentovali smo rezultate studije koju smo radili po pozivu EBRD-a za izradu studije vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda u Brčko distriktu. Uradili smo tehničku procjenu inovacija svih aspekata projekta, uključujući i ekološke i socijalne aspekte – rekao je Lingner i pojasnio da bi projekat bio relizovan u tri faze.

– U prvoj fazi bi se angažovao konsultant koji bi pomogao JP „Komunalno Brčko“ u nabavci radova i usluga, a sami radovi bi bili realizovani u dvije tranše, od kojih bi se prva odnosila na projekte vodosnabdijevanja, a druga na projekte kanalizacionih sistema – rekao je Lingner.

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH Mićo Stevanović rekao je da je ovo prva studija izvodljivosti koja na ozbiljan način tretira probleme vodosnabdijevanja, prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda u Distriktu.

– Riječ je o projektu izgradnje glavnog transportnog cjevovoda, koji bi išao trasom obilaznice oko Brčkog, prikupljanju i prečišćavanju otpadnih voda u Brčko distriktu. Vrijednost projekta je 16,9 miliona eura, uz grant EBRD-a od 5,6 miliona eura za izgradnju uređaja za prečišćavanje otpadnih voda – rekao je Stevanović.

On je pojasnio da bi realizacija ovog projekta obezbijedila da se od Fabrike vode u Plazuljama glavnim transportnim cjevovodom voda dovede do bazena u Potočarima, odakle bi se obezbijedilo snabdijevanje prigradskih naselja u pet pravaca.

– Osim toga, obezbijedila bi se stabilizacija pritiska i vodosnabdijevanja u gradu – rekao je Stevanović.

Ukoliko dobije podršku Vlade i Skupštine Brčko distrikta BiH i prođe odgovarajuću proceduru na nivou BiH, realizacija projekta počela bi 2019. godine, dok bi otplata kredita počela 2023. godine.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

9 + one =