Skupština o brčanskoj privredi

  Zastupnici Skupštine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine danas su, u nastavku 47. redovne sjednice, raspravljali o Informaciji o stanju privrede na području BDBiH s osvrtom na učinke podsticaja koji se isplaćuju privrednim subjektima.

  Foto: Arhiva

  Novinar: Adis Mujdanović

  Zastupnici Skupštine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine danas su, u nastavku 47. redovne sjednice, raspravljali o Informaciji o stanju privrede na području BDBiH s osvrtom na učinke podsticaja koji se isplaćuju privrednim subjektima.

  Donesen je zaključak da lokalna Vlada na osnovu diskusija zastupnika predloži zaključak koji bi trebao biti razmatran na skupštinskom zasjedanju za dvije sedmice.

  Golić: Poražavajući statistički podatak

  Zastupnik Partije demokratskog progresa (PDP) Siniša Golić kazao je u izjavi za medije da je BDBiH, u skladu sa Zakonom o podsticajima u privredi i raznim drugim podsticajnim mjerama, u protekle četiri godine uložio iz budžeta više od 100 miliona konvertibilnih maraka u svrhu povećanja broja zaposlenih, aktivne politike zapošljavanja.

  “Statistički podatak pokazuje da je rezultat svega toga povećan broj zaposlenih za 460. Jednostavnom računicom došli bi do podatka da je prosječno po jedno novostvorenom radnom mjestu utrošeno 250.000 KM, što je poražavajući podatak”, smatra on.

  Naglasio je da taj podatak pokazuje da se nešto pod hitno mora mijenjati u samoj politici podsticaja, te da ovaj način na koji se to radi godinama očigledno ne daje rezultat, ako se uzmu u obzir ogromna utrošena finansijska sredstva.

  “Naš je stav da se prevashodno moraju stimulisati proizvodne djelatnosti, jer to su najodrživija radna mjesta. Sam podatak da više od 50 posto ide na oblast trgovina pokazuje da se tu ne radi o aktivnom zapošljavanju, nego praktično o zadržavanju postojećih radnika”, naveo je Golić.

  Burić: Već viđena priča

  Opozicioni zastupnik Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Suad Burić izjavio je da sama Informacija i uvodno izlaganje šefa Odjela za privredni razvoj, sport i kulturu u Vladi Pere Gudeljevića ukazuju na to da se priča o stanju i razvoju privrede Brčkog ponavlja iz godine u godinu, bez ikakvog efekta u poboljšanju uslova, obavljanju privredne djelatnosti, novom zapošljavanju, privlačenju novih poslovnih inicijativa, pogotovo onih iz inostranstva.

  “Sama Informacija govori da su potencijalni investitori iz inostranstva odustali od ulaganja na prostoru Brčko distrikta iz puno razloga, prije svega pravne nesigurnosti, nedostatka zakonskih propisa, velike stope korupcije itd. Informacija nam je također potvrdila da u Brčko distriktu, nažalost, u zadnjih godinu dana dolazi do povećanja stope nezaposlenosti, odnosno registrovane stope nezaposlenosti u odnosu na državu Bosnu i Hercegovinu i entitete – Federaciju Bosne i Hercegovine i Republiku srpsku, što nam dovoljno govori kao podatak o stanju privrede na ovom prostoru”, naveo je on.

  Navodeći ranije spomenuti podatak o efikasnosti podsticajnih mjera, istakao je da nemaju podatak koliko je zaposlenih u realnom sektoru, a koliko u organima uprave, institucijama i javnim preduzećima BDBiH.

  “Također, sve predložene mjere, aktivnosti i ciljevi koje je Vlada Brčko distrikta danas predočila poslanicima u Skupštini Brčko distrikta Bosne i Hercegovine su već viđena priča. Znači, ponavljaju se iz godine u godinu a da ništa ne preduzimaju na daljem razvoju privrednog okruženja”, kazao je Burić.

  Naveo je da je Odjel za privredu prošle godine trebao u skupštinsku proceduru pustiti nekoliko zakona, ali da ništa od toga nije realizirano.

  “Nadam se da će ove godine doći do značajnih aktivnosti, pogotovo zakonodavnih aktivnosti, na razvoju poslovnih zona, na izdvajanju sredstava za obavljanje pripravničkog staža u cilju sprečavanja odlaska mladih ljudi, školovanog kadra sa naših prostora u inostranstvo, gdje najčešće radove poslove za koje se nisu školovali. Rade poslove niže stručnosti, a sve radi gole egzistencije. Nisam siguran da to može u kratkom vremenskom periodu da se dogodi”, rekao je zastupnik SDP-a, dodavši da ostaje nada da će ova skupštinska većina ipak naći snage da nešto promijeni u ovom gradu.

  Gudeljević: Prioritet donošenje zakona o poslovnim zonama

  Gudeljević je izjavio da u Vladi nisu zadovoljni brojem novozaposlenih, navodeći da je to “usko grlo zbog nepostojanja zakona o poslovnim zonama i zbog činjenice da se jako teško stavljaju u funkciju resurs prostora koji mi u Brčko distriktu imamo”.

  “U visokim prioritetima mjera koje treba Vlada poduzeti na prvom mjestu je stavljeno donošenje zakona o poslovnim zonama. On je u proceduri Vlade, bit će na prvoj narednoj sjednici razmatran, nakon toga upućen u skupštinsko razmatranje i nadam se donošenju”, najavio je on.

  Kazao je da se, ukoliko su zastupnici bili iskreni kada su danas govorili o zakonu o poslovnim zonama, može očekivati da će on biti usvojen, kako bi u narednoj godini mogli započeti sa ulaganjem od jedan posto budžeta, koliko zakon dozvoljava.

  Prijedlog Gudeljevića je da se ulaže u infrastrukturu poslovnih zona, “kako bi konačno i Brčko moglo imati poslovnu zonu gdje bi moglo dočekati sve one investitore koji žele da svoj posao započnu u Brčko distriktu”.

  Rekao je da će se teško u roku od šest mjeseci šta “opipljivo” moći vidjeti, ali procjenjuje da bi zakon mogao biti donesen i stavljen u funkciju do ljetne pauze.

  “Ukoliko se zakon usvoji onako kako je napisan, trebat će nam određeno vrijeme za osnivanje agencije za upravljanje poslovnim zonama. U narednoj godini vjerujem da bi se moglo krenuti sa investiranjem u infrastrukturu”, naveo je Gudeljević, dodavši da je dolazak novih investitora teško očekivati odmah po uspostavljanju poslovnih zona.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + 7 = seventeen