Skupština Kosova usvojila nacrt zakona o zabrani igara na sreću

  - Premijer Kosova Ramush Haradinaj je predstavljajući poslanicima nacrt zakona kazao da se njime zabranjuju sve igre na sreću, izuzev Lutrije Kosova

  Foto: AA / Arhiva

  Skupština Kosova je sinoć u drugom čitanju usvojila nacrt zakona o zabrani igara na sreću.

  Poslanici su na vanrednoj sjednici Skupštine najprije, nakon parlamentarne debate, usvojili predloženi nacrt zakona u prvom čitanju, da bi potom, uz ubrzanu proceduru, bilo obavljeno i drugo čitanje nacrta zakona o zabrani igara na sreću.

  Nakon drugog čitanja za taj nacrt zakona glasalo je 69 poslanika, koliko ih je bilo i prisutno u plenarnoj sali Skupštine, saopšteno je na sajtu Skupštine Kosova.

  Jučerašnja vanredna sjednica održana je na zahtjev Vlade Kosova, koja je nacrt zakona o zabrani igara na sreću usvojila u srijedu i proslijedila ga Skupštini na usvajanje.

  Premijer Kosova Ramush Haradinaj je, predstavljajući poslanicima nacrt zakona, kazao da se njime zabranjuju sve igre na sreću, izuzev Lutrije Kosova. On je pozvao poslanike da usvoje taj nacrt zakona.

  Poslanici opozicije su tokom diskusije zatražili od Vlade da posebnim nacrtom zakona razjasni kako će funkcionisati Lutrija Kosova.

  Šef poslaničke grupe opozicionog Demokratskog saveza Kosova Avdullah Hoti je kazao da nacrt zakona koji je Vlada proslijedila na usvajanje nije u skladu s Rezolucijom koju je izglasala Skupština Kosova jer se u nacrtu zakona ne navodi period od 10 godina zabrane kako je zatraženo Rezolucijom Skupštine.

  Skupština je u petak, 22. marta, na zahtjev 49 opozicionih poslanika, diskutovala o funkcionisanju igara na sreću jer su u kratkom periodu na Kosovu ubijena dva mladića na svojim radnim mjestima u kosovskim kazinima.

  Tom Rezolucijom od Vlade Kosova je traženo da započne zakonsku procedure za ukidanje aktivnosti svih igara na sreću do izmjene i dopune odgovarajućeg zakona i da u roku od 30 dana Skupštini dostavi novi zakon koji ukida sve vrste igara na sreću na period od 10 godina.

  Tada je rečeno da na Kosovu funkcioniše 1.645 licenciranih aparata za igre na sreću i 294 licenciranih kladionica, ali da postoji i gotovo dvostruko veći broj nelicenciranih lokala s igrama na sreću koje takođe funkcionišu.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  nine × one =