Skupština Distrikta: Usvojena Odluka o zaduženju po projektu Luka Brčko

Otvorena je i rasprava o Nacrtu zakona o radu koja će biti nastavljena u petak, 15. marta u 13 sati.

Foto: Skupština BDBiH

Novinar: Adis Mujdanović

Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine jučer je u poslijepodnevnom dijelu zasjedanja, na 43. redovnoj sjednici, usvojila Odluku o zaduženju Distrikta po projektu Luka Brčko u iznosu od 10 miliona eura s kamatnom stopom od jedan posto, rokom otplate od 15 godina i grejs periodom od tri godine.

Usvojen je Zaključak kojim Skupština zadužuje brčansku Vladu da s Evropskom bankom za obnovu i razvoj pokrene pregovore oko produženja grejs perioda.

Također, Vlada je zadužena da od predstavnika Odjela za prostorno planiranje i imovinskopravne poslove, Direkcije za finansije, Odjela za privredni razvoj, sport i kulturu, Odjela za javni registar, Odjela za javne poslove, Odjela za komunalne poslove  i predstavnika javnih preduzeća Komunalno Brčko i Luka Brčko formira koordinaciono tijelo koje će pratiti pripremu projekta Luka Brčko i o tome izvještavati nadležne skupštinske komisije svakih 15 dana.

Na ovoj sjednici, u prvom čitanju je usvojen Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom planiranju i građenju na prijedlog zastupnika/predsjednika Skupštine Eseda Kadrića, a otvorena je i rasprava o Nacrtu zakona o radu koja će biti nastavljena u petak, 15. marta u 13 sati.

Efikasnije realizirati kapitalne projekte

U nastavku 42. redovne sjednice, također jučer poslijepodne, razmatran je i Zaključak o realizaciji kapitalnih projekata kojim je zadužena Vlada da u roku od 15 dana identificira probleme u realizaciji kapitalnih projekata s aspekta zakonskih propisa i organizacije poslova i da Skupštini dostavi izvještaj s prijedlogom izmjena i dopuna propisa kojim će se omogućiti efikasnija realizacija kapitalnih projekata.

Odjela za javne poslove i Odjel za komunalne poslove zaduženi su da u saradnji s javnim preduzećima u roku od 60 dana predlože rješenja koja će omogućiti efikasniju realizaciju kapitalnih projekata.

Skupština će prilikom konačnog usvajanja budžeta za 2019. godinu dati prioritet projektima za koje je osigurana projektno-tehnička dokumentacija i za koje su riješeni imovinskopravni odnosi, navedeno je u Zaključku.

Na ovoj sjednici usvojen je i Izvještaj o provedenoj proceduri za izbor kandidata za članove Nadzornog odbora Javne zdravstvene ustanove Zdravstveni centar Brčko i Odluka kojom se u Nadzorni odbor ove ustanove imenuju Franjo Stjepanović, iz reda državnih službenika zaposlenih u organima uprave, Emir Hajdarević, iz reda zaposlenih u Fondu, i Tanja Blagojević iz reda korisnika zdravstvenih usluga. Zastupnici su usvojili i Izvještaj o radu Direkcije za finansije u 2018. godini.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

− two = three