Skupština dala saglasnost: Multifunkcionalna dvorana na Ficibajeru

Zastupnici su usvojili i Izvještaj Zakonodavne komisije po Zaključku Skupštine od 28. novembra 2018. godine, koji se odnosi na naknade članova upravnih i nadzornih odbora.

Foto: Skupština BDBiH

Novinar: Adis Mujdanović

Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine danas je u nastavku 43. redovne sjednice dala saglasnost na Zaključak brčanske Vlade o prihvatanju Ficibajera kao konačne lokacije za izgradnju multifunkcionalne dvorane, odnosno sportsko-rekreativnog centra Ficibajer.

Zastupnici su usvojili i Izvještaj Zakonodavne komisije po Zaključku Skupštine od 28. novembra 2018. godine, koji se odnosi na naknade članova upravnih i nadzornih odbora.

Donesen je Zaključak kojim je precizirano da naknade članova upravnih odbora mogu iznositi najviše do iznosa prosječne plaće isplaćene u Distriktu za prethodnu godinu, a naknade članova nadzornih odbora najviše do 70 posto iznosa prosječne plaće.

Članovi upravnih i nadzornih odbora ne mogu imati manje kvalifikacije i radno iskustvo od menadžmenta kojeg biraju, a članovi upravnih odbora ne mogu biti birani u institucijama u kojima su u radnom odnosu.

Utvrđena je i obaveza da upravni i nadzorni odbori najmanje dva puta godišnje izvještavaju osnivača (Skupštinu) o svom radu, a godišnji poslovni planovi javnih preduzeća, ustanova, zavoda i fondova moraju biti upućeni osnivaču na usvajanje najkasnije do kraja prvog kvartala kalendarske godine za koji se plan usvaja.

Također je precizirano da je potrebno tražiti saglasnost osnivača za bilo kakve izmjene i dopune akata koje je osnivač donio ili prethodno dao saglasnost.

Svi pravilnici, njihove izmjene i dopune koje reguliraju plaće, naknade, minuli rad, topli obrok, dnevnice i druga primanja isključivo se donose uz suglasnost osnivača.

Upravni odbori i menadžmenti javnih preduzeća, ustanova i fondova zaduženi su da u roku od 60 dana izvrše usklađivanja svojih akata sa Izvještajem i Zaključkom, a Vlada i nadležne skupštinske komisije da u roku od 90 dana pripreme i predlože Skupštini izmjenu zakonskih propisa i osnivačkih akata identificiranih u Izvještaju Zakonodavne komisije.

Skupština je usvojila i Plan poslovanja Javnog preduzeća Komunlno Brčko za 2019. godinu. Razmatranje i usvajanje Nacrta zakona o dopuni Zakona o javnoj imovini je odgođeno, a usvojeno je više odluka o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju puteva i ulica.

Sjednica je prekinuta i bit će nastavljena u ponedjeljak, 18. marta u 14 sati, razmatranjem seta zakona o plaćama i naknadama zaposlenih u institucijama Distrikta.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

ten ÷ two =