Skupština Brčko: U prvom čitanju usvojen zakon kojim se predviđa formiranje zavoda za izgradnju

Zbog nesuglasica oko ovog pitanja, prije dvije sedmice sjednica Skupštine bila je prekinuta, ali je danas, nakon nove diskusije, ipak usvojen predloženi nacrt zakona.

Fotoreporter: Adis Mujdanović / Otisak.ba

Novinar: Adis Mujdanović

Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine danas je u nastavku 42. redovne sjednice u prvom čitanju usvojila Nacrt zakona o planiranju, projektiranju i razvoju, kojim se predviđa formiranje zavoda za izgradnju.

Zbog nesuglasica oko ovog pitanja, prije dvije sedmice sjednica Skupštine bila je prekinuta, ali je danas, nakon nove diskusije, ipak usvojen predloženi nacrt zakona.

Pored ovog nacrta, usvojena je Odluka o održavanju stručne i javne rasprave u dva termina – 19. marta u 17 sati i 20. marta u 13 sati – u velikoj skupštinskoj sali.

Na prijedlog Uroša Vojnovića, zastupnici su u prvom čitanju usvojili i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom planiranju i građenju, čiji cilj je efikasnija realizacija kapitalnog budžeta.

“Odnosi se na dva bitna segmenta – regulacioni, sprovedbeni i prostorni planovi te komunalna i ostala infrastruktura”, precizirao je on u izjavi za medije.

Kada je riječ o zavodu za izgradnju, istakao je da bi se prostorni i ostali planovi, koji se izrađuju u Banjoj Luci ili Sarajevu, trebali izrađivati u Brčkom.

Naglasio je da bi Distrikt trebao imati fleksibilne zakonske propise za potencijalne investitore.

“Pravi se nadvlada”

S druge strane, opozicioni zastupnik Srpske demokratske stranke (SDS) Milan Purić ponovio je svoj raniji stav kada je u pitanju Nacrt zakona o planiranju, projektiranju i razvoju.

“To je podvala u pokušaju. Ovim zakonom se ustvari ne definiše planiranje i razvoj, nego formiranje zavoda za planiranje i razvoj, što nije slučaj ni u jednoj drugoj lokalnoj zajednici. Svugdje se to definiše kao javno preduzeće ili ustanova”, izjavio je on.

Smatra da se ovim zakonom “pravi nadvlada sa posebnim ingerencijama, često jačim od vlade”, te da bi zavod bio bez adekvatne kontrole odnosno nadzora.

“Brčko treba normalan zavod za izgradnju, kao i u drugim sredinama, a ne stvaranje detašmana moći kakve smo viđali u prošlosti. Ja ću podsjetiti na pijacu Arizona i slične projekte u kojima bi se eventualno mogle prokrasti ili obavljati mnoge nelegalne djelatnosti na štetu javnog interesa”, naveo je Purić.

U nastavku sjednice predsjednik Skupštine Esed Kadrić (Stranka demokratske akcije – SDA) odgodio je za sljedeće zasjedanje razmatranje Nacrta zakona o dopuni Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Na njegov prijedlog, u drugom čitanju je usvojen Nacrt zakona o službenicima i namještenicima u Skupštini sa 16 amandmana, kojim se za funkciju šefa Stručne službe ovog zakonodavnog organa uvodi mandat od četiri godine.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

+ 86 = ninety four