Skupština Brčko: U porastu izdaci za sudske sporove

  "Od 2012. do 2017. godine tri puta su povećani izdaci. Simptomatično je da je u 2012. godini bilo izdataka za te sporove 1,2 miliona (KM), a u 2017. godini to je bilo 3,5 miliona (KM)", naveo je glavni revizor.

  Skupština danas započela 42. redovnu sjednicu sa 16 tačaka dnevnog reda (Foto: Arhiva)

  Novinar: Adis Mujdanović

  Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine danas je u nastavku 41. redovne sjednice razmatrala Izvještaj o reviziji učinka “Izdaci za sudske sporove i vansudska poravnanja za period 2012-2017. godina”.

  Glavni revizor Ureda za reviziju Distrikta Nekir Suljagić kazao je u izjavi za medije da su u porastu izdaci za sudske sporove, što utječe na finansijska sredstva ove lokalne zajednice.

  “Od 2012. do 2017. godine tri puta su povećani izdaci. Simptomatično je da je u 2012. godini bilo izdataka za te sporove 1,2 miliona (KM), a u 2017. godini to je bilo 3,5 miliona (KM)”, naveo je on.

  Da bi se ovi izdaci smanjili, istakao je da je potrebno izvršiti izmjene i dopune Zakona i parničnom postupku.

  “Izmijenili bi mirno rješavanje sporova, da preventivno djelujemo, prije nego što dođe do sudskog spora”, preporuka je Ureda za reviziju koju je predstavio Suljagić.

  On je naveo i da su kroz reviziju došli do podatka da jedan parnični postupak traje i 400, a izvršni još 200 dana, što znači, kako je zaključio, da se sudovi “zatrpavaju”.

  “Kad se riješe ti postupci, onda ponovo dolaze implikacije, ponovo dolazi sudski spor za onaj period okončanja sudskog postupka do presude. Ponovo se multipliciraju ti sudski sporovi, što samim time stvara nove izdatke za Brčko distrikt”, pojasnio je Suljagić, dodavši da bi se trebala unaprijediti i koordinacija između odjela i institucija.

  Započeta 42. redovna sjednica, nastavak u 15 sati

  Nastavak 41. redovne sjednice Skupštine započeo je usvajanjem Deklaracije o unapređenju informatizacije Distrikta.

  Razmatran je i Specijalni izvještaj ombudsmana BiH o izgledu, upotrebi i zaštiti državnih odnosno službenih obilježja u ovoj zemlji, kao i Informacija o subvenciji građana za potrošnju vode u ruralnim dijelovima Distrikta, čime je okončana ova sjednica.

  Usvajanjem Zapisnika sa 40, Skupština je danas započela i 42. redovnu sjednicu sa 16 tačaka dnevnog reda.

  Nakon tačke Zastupnička pitanja i odgovori, za narednu sjednicu je odgođeno razmatranje Nacrta zakona o dopunama Zakona o javnoj imovini  – prvo čitanje.

  Sjednica je prekinuta tokom rasprave o Nacrtu zakona o planiranju, projektovanju i razvoju, a nastavak je zakazan za 15 sati.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + forty three = 51