Skupština Brčko: “Najbogatiji” prijedlog budžeta u historiji Distrikta

  Gradonačelnik Siniša Milić u izjavi za medije je istakao da je prijedlog kapitalnog budžeta blizu 11 miliona KM, što je također do sada najveći prijedlog kapitalnog budžeta.

  Fotoreporter: Kristian Bilić (Otisak.ba)

  Novinar: Adis Mujdanović

  U skupštinsku proceduru večeras je ušao Prijedlog budžeta u iznosu od 221.501.155,00 KM, što je “najbogatiji” prijedlog budžeta u historiji Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

  Gradonačelnik Siniša Milić u izjavi za medije je istakao da je prijedlog kapitalnog budžeta blizu 11 miliona KM, što je također do sada najveći prijedlog kapitalnog budžeta.

  Naveo je da u Prijedlogu budžeta jesu najveća izdvajanja u stavci transferi i subvencije, ali da se najveći dio tih sredstava (oko 40 miliona KM) odnosi na različite transfere prema Javnoj zdravstvenoj ustanovi i Fondu zdravstvenog osiguranja te troškove koji su proizašli iz zakona o dječijoj i socijalnoj zaštiti.

  “Mi smo u Prijedlogu budžeta išli i na jednu vrstu restrikcije kada su u pitanju neki izdaci koji mogu opteretiti sam budžet, njegovu rashodovnu stranu, tako da smo donijeli i zaključak da u ovom budžetu nema izdvajanja za kupovinu novih automobila. Nema, takođe, sredstava za nove pozicije kad su u pitanju zaposlenici na budžetu”, istakao je on.

  Zastupnici su donijeli Odluku o održavanju javne rasprave u periodu od 20. februara do 4. marta, nakon koje će Skupštinska komisija za budžet sumirati kompletnu raspravu i podnijeti Skupštini izvještaj s prijedlozima i mišljenjima.

  “Siguran sam da će poslanici u amandmanskoj procuduri sa prijedlozima koji će proisteći iz javnih rasprava učiniti da ovaj budžet na kraju bude prihvatljiviji i odgovori stvarnim i realnim potrebama građana”, naglasio je Milić.

  Istakao je da su u Prijedlogu budžeta izdvojena i sredstva za pokretanje zavoda za planiranje i projektovanje koji bi, kako je rekao, trebao da otkloni neka “uska grla” u realizaciji kapitalnog budžeta.

  Suad Burić iz opozicione Socijaldemokratske partije BiH (SDP) izrazio je nezadovoljstvo što budžet za 2019. godinu ponovo dolazi kasno.

  “Same odredbe ovog budžeta pokazuju da, za razliku od nekih do sada budžeta koji su bili u historiji Distrikta, ne liči da može da zadovolji potrebe građana. Samo jedan podatak koji ide u prilog tome je da 125 miliona KM odlazi na plate, ugovorene usluge, sudska poravnanja odnosno sudske presude”, naveo je on.

  Istakao je da će do konačnog usvajanja budžeta, koje se očekuje krajem marta, doći i do povećanja plaća u iznosu od oko 10 miliona KM, kao i do povećanja sredstava za zastupničke grantove od 10 miliona KM.

  “To govori u prilog toj tezi da ovaj budžet niti je razvojni niti je socijalni, osim onih zakonskih socijalnih komponenata”, kazao je zastupnik SDP-a.

  Napomenuo je da Distrikt trenutno u bankama drži preko 130 miliona KM nepotrošenog kapitalnog budžeta.

  Nakon ove, Skupština je započela novu vanrednu sjednicu na kojoj se razmatra usvajanje seta zakona o plaćama.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ninety one ÷ thirteen =