More

  Skupština Brčko distrikta: Usvojeni amandmani, kritike opozicije

  Procedura usvajanja konačne verzije Budžeta trebala bi započeti sutra.

  - Advertisement -

  Nakon što je jučer poslijepodne u 19:30 sati prekinuta, Skupština Brčko distrikta danas oko 10:15 sati nastavila je 3. vanrednu sjednicu.

  Prekidu jučerašnjeg zasjedanja prethodilo je usvajanje 1.022 amandmana gradonačelnika [601] i Skupštinske komisije za budžet [421] na Prijedlog budžeta Distrikta za 2017. godinu.

  U prvom dijelu današnjeg zasjedanja usvojena su 502 amandmana Skupštinske komisije za budžet [ukupno 923], bez ikakvih korekcija i diskusija, uz jednu polusatnu pauzu.

  Povećanje plaća u Apelacionoj komisiji

  Sjednica je prekinuta prije standardne pauze za ručak, u 12:50 sati, nakon što se za diskusiju javio zastupnik Siniša Golić [Partija demokratskog progresa – PDP], koji je zatražio obrazloženje predloženog amandmana kojim se predviđa povećanje plaće predsjedniku Apelacione komisije.

  Sjednica je nastavljena u 15:30 sati.

  Golić nije dobio obrazloženje, amandman je usvojen, a javio se za diskusiju i za sljedeći predloženi amandman kojim se predviđa povećanje plaća članovima Apelacione komisije.

  Golić: Još jedna bruka Skupštine [Otisak]
  Nakon što ponovo nije dobio obrazloženje, i ovaj amandman je usvojen, uz njegovo izražavanje sumnje u glasanje. Šesnaest zastupnika glasalo je “za”, pet je bilo “uzdržano”, a trojica “protiv”.

  Golić je prokomentirao da je ovo “još jedna bruka Skupštine”.

  Uređenje “Interpleta”, rušenje i uređenje “Izbora”

  Nezavisni zastupnik Adnan Drapić postavio je pitanje o rezultatu poslovnih inicijativa za revitalizaciju bivših privrednih giganata – “Interpleta” i “Izbora”, povodom predloženih amandmana za rekonstrukciju i investiciono održavanje objekata ova dva bivša preduzeća – “Interplet” [milion konvertibilnih maraka – KM] i “Izbor” [300 hiljada KM].

  Drapić postavio pitanje o rezultatu poslovnih inicijativa za revitalizaciju bivših brčanskih privrednih giganata [Otisak]
  Uslijedila je pauza, tokom koje je Komisija za budžet, uz korekcije namjene, dala saglasnost za ova dva amandmana.

  Usvojeno je da se ista novčana sredstva izdvoje za uređenje ovih objekata, kao i okolnog prostora “Interpleta”, te za rušenje zgrade “Izbora”.

  Drapić je kasnije izrazio nezadovoljstvo grantovima koji se izdvajaju za organizacije u drugim bosanskohercegovačkim općinama.

  Bez usvojenih amandmana opozicije

  Komisija za budžet nije dala saglasnost za 47 amandmana opozicionog Kluba zastupnika Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine [SDP BiH], a predsjednik Komisije Halil Ljuca [Savez za bolju budućnost] obrazložio je da je većina dijelom sadržana u usvojenim amandmanima gradonačelnika.

  Ljuca obrazložio da je većina amandmana SDP-a BiH dijelom sadržana u usvojenim amandmanima gradonačelnika [Otisak]
  Zastupnici su glasali “protiv” 42 amandmana, a sedam je povukao SDP BiH.

  Suad Burić [SDP BiH] se u diskusiji osvrnuo na cjelokupnu proceduru usvajanja amandmana, naglasivši da je jučer prekršen Poslovnik o radu Skupštine, jer su amandmani usvojeni a da zastupnicima nisu na vrijeme dostavljeni na uvid.

  Izrazio je negodovanje načinom usvajanja amandmana, koji su se donosili bez čitanja i obrazloženja, te upozorio da će se SDP BiH potruditi da javnost sazna za njih. Istakao je da Komisija za budžet nije ovlaštena za predlaganje amandmana.

  Burić: Prekršen Poslovnik o radu [Otisak]
  Esad Atić [SDP BiH] je naglasio da ova stranka neće podržati budžet, jer je, prema njegovom mišljenju, rasipnički i kabadahijski, te da ova situacija vodi u propast.

  Atić: Budžet rasipnički i kabadahijski [Otisak]
  Drapić je povukao svoj jedini amandman, dok je pet amandana PDP-a odbijeno.

  U diskusiji o općoj slici o Budžetu, Golić je kazao da ova vlast izgleda kao raštimani orkestar, te da PDP neće podržati usvajanje Budžeta.

  Sjednica je prekinuta u 18:30 sati.

  Skupština je usvojila 1.066 amandmana Komisije za budžet, a danas su samo dva povučena. Zajedno sa amandmanima gradonačelnika [601] usvojeno je ukupno 1.667 amandmana na Prijedlog budžeta za 2017. godinu.

  Usvajanje Budžeta

  Procedura usvajanja konačne verzije Budžeta trebala bi započeti sutra. Nastavak sjednice zakazan je u 10 sati.

  Jučer je na sjednici usvojen sljedeći dnevni red:

  1. Razmatranje i usvajanje Prijedloga budžeta Brčko distrikta BiH za 2017. godinu – izvjestilac gradonačelnik.
  2. Razmatranje i usvajanje Prijedloga odluke o visini stope poreza na nekretnine za 2017. godinu – izvjestilac gradonačelnik.
  3. Razmatranje i usvajanje Nacrta zakona o izvršenju budžeta Brčko distrikta BiH za 2017. godinu – po hitnom postupku.

  Budžet oko 230 miliona KM

  Predsjednik Esed Kadrić [Stranka demokratske akcije] izjavio je medijima da će, ukoliko ne uspije sutra, Skupština Budžet usvojiti u petak ujutro.

  Kadrić izjavio da će, ukoliko ne uspije sutra, Skupština Budžet usvojiti u petak ujutro [Otisak]
  Budžet za ovu godinu trebao bi iznositi oko 230 miliona KM, zajedno sa prenesenim amandmanima iz prethodnih godina.

  Novinar: Adis Mujdanović
  Fotoreporter: Kenan Ibrišimović
  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  1 KOMENTAR

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eighteen ÷ two =