More

  Skupština Brčko distrikta: Stupa na snagu Zakon o zabrani pušenja na javnim mjestima

  U drugom čitanju usvojen Nacrt zakona o zabrani pušenja i drugih oblika upotrebe duhana i duhanskim proizvoda u ovoj lokalnoj zajednici.

  Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u četvrtak, u nastavku 21. redovne sjednice, u drugom čitanju je usvojila Nacrt zakona o zabrani pušenja i drugih oblika upotrebe duhana i duhanskim proizvoda u ovoj lokalnoj zajednici.

  Zakon je usvojen uz četiri amandmana, tri Kluba zastupnika Saveza nezavisnih socijaldemokrata [SNSD] i jednog Kluba zastupnika Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine [HDZ BiH].

  “Ono što je bitno u odnosu na prvo čitanje je da smo iskorigirali ovaj zakon u dijelu koji se odnosi na otvorene objekte – stadione, gdje nije moguće izvršiti primjenu. Vlasnicima ugostiteljskih objekata do 50 kvadrata površine se omogućava da se opredijele je li njihov objekat za pušače ili nepušače, što će biti vidljivo označeno. Za sve druge javne objekte, posebno objekte gdje se poslužuje ili prodaje hrana je izričita zabrana konzumacije duhana i duhanskih proizvoda. Svi drugi će imati fizički odvojene prostorije za pušače, gdje će morati biti ugrađene posebne ventilacije. Mi razumijemo da će to izazvati dodatna ulaganja za te objekte, ali zdravlje naših građana je na prvom mjestu”, naveo je u izjavi medijima zastupnik HDZ-a BiH Tomislav Stjepanović, dodavši da je rok koji je ostavljen vlasnicima ugostiteljskih objekata da adaptiraju svoje prostore – šest mjeseci.

  ‘Liberalizacija Zakona’

  Zastupnica Srpske demokratske stranke [SDS] Lidija Ljubojević, čiji klub je zvanični predlagač ovog zakona, izjavila je da je “napravljena liberalizacija Zakona” u odnosu na prvo čitanje.

  “Zbog težeg načina pravljenja fizičkih barijera i razdvajanja prostora za pušače i nepušače, uvažili smo primjedbe sa javne rasprave i prihvatili smo taj jedan amandman.”

  Izrazila je nadu da će građani Distrikta koji su konzumenti duhanskih proizvoda vremenom prihvatiti ovaj zakon.

  “Na kraju krajeva, gdjegod da odemo van Distrikta korisnici duhanskih proizvoda su prisiljeni da poštuju zakonsku regulativu tih sredina u kojima se nalaze, onda im to ne predstavlja problem”, zaključila je Ljubojević.

  Najava rigoroznijih rješenja

  Skupština, na prijedlog Kluba zastupnika SDS-a, 25. oktobra je usvojila Nacrt zakona o zabrani pušenja i drugih oblika upotrebe duhanskih proizvoda na javnim mjestima u Distriktu u prvom čitanju, te donijela Odluku o održavanju javne rasprave.

  U skladu s Odlukom, 23. novembra je održana javna rasprava o ovom zakonu, u organizaciji skupštinske Komisije za rad, zdravstvo i socijalnu zaštitu, u kojoj su učestvovali predstavnici nevladinog sektora, poslovne zajednice i Vlade u ovom gradu.

  Nakon obavljene rasprave, učesnicima je ostavljen rok od pet dana da dostave primjedbe kojima su tražili izmjene određenih rješenja.

  Komisija je 12. decembra razmatrala izvještaje i zapisnike s javne rasprave.

  Ljubojević je tada izjavila da će nakon određenog vremena primjene ovog zakona u Brčko distriktu, uslijediti korekcije koje će osigurati rješenja prisutna u okruženju, a koja su daleko rigoroznija od onih koja će Zakon o zabrani pušenja na javnim mjestima uvesti u Brčko.

  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  1 × six =