Skupština Brčko distrikta: Odloženo razmatranje svih zakona

  Esed Kadrić, predsjednik Skupštine, najavio je dodatna usaglašavanja oko koncepta predlaganja zakona.

  Foto: Skupština BDBiH / Arhiva

  Novinar: Adis Mujdanović

  Zastupnici Skupštine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine završili su 45. redovnu sjednicu koju je obilježilo odlaganje razmatranja svih zakona uvrštenih u dnevni red, saopćeno je jutros iz ove institucije.

  Esed Kadrić, predsjednik Skupštine, najavio je dodatna usaglašavanja oko koncepta predlaganja zakona.

  „Evidentno je da sve više zakona predlažu poslanici. To nije dobro. Razlog vjerovatno leži u činjenici da Vlada ne dostavlja adekvatan broj zakonskih rješenja koji trebaju brže reagovati na određene situacije koje su vrlo dinamične u ovoj lokalnoj zajednici i da se zakonski uređuju određene oblasti. Raspravljat ćemo ovih dana o tome da kada parlament i poslanici nešto zahtijevaju Vlada mora biti malo ažurnija, posebno kada su u pitanju zakonska rješenja, jer je u mogućnosti da kroz svoje procedure kvalitetnije sagleda prijedloge koje dolaze pred parlament“, rekao je on.

  Za narednu sjednicu odloženo je i donošenje odluke o proceduri izrade propisa koje predlaže Skupština u skladu s Poslovnikom o radu Skupštine, kako bi se predloženi tekst poboljšao prijedlozima iz diskusija zastupnika.

  Tematska sjednica o fiskalizaciji

  Informacija o procesu fiskalizacije u Distriktu, koja je također bila na dnevnom redu, bit će predmet razmatranja na tematskoj sjednici Skupštine na kojoj se očekuje prisustvo rukovodstva Direkcije za finansije i Porezne uprave, kako bi se raspravio i odnos ovih institucija prema zaključku Skupštine.

  „Imamo mnogo problema oko poštovanja skupštinskog zaključka koji je na neki način prolongirao proces fiskalizacije i mislim da se Direkcija nekorektno odnosi prema obavezama koje je utvrdila Skupština“, kazao je Kadrić pojašnjavajući razloge zbog kojih se Skupština odlučila za tematsku sjednicu.

  Skupština je donijela Odluku o neradnim danima od aprila ove do januara naredne godine, kojom su utvrđeni neradni dani u vrijeme obilježavanja vjerskih praznika.

  Doneseno je i više odluka o utvrđivanju javnog interesa, a razmatrano je i usvojeno nekoliko izvještaja o radu institucija i poslovanju javnih preduzeća.

  Usvojen je Izvještaj o radu Policije u 2018. godini, Izvještaj o ocjeni rada šefa Policije i Izvještaj o radu Nezavisnog odbora za izbor šefa i zamjenika šefa Policije u 2018. godini.

  Usvojen je i Izvještaj o radu Komisije za papire od vrijednosti u prošloj godini, Izvještaj o radu Kancelarije za reviziju javne uprave i institucija u 2018. godini, kao i Godišnji izvještaj o poslovanju i Finansijski izvještaj Javnog preduzeća „Komunalno Brčko“ za 2018. godinu, navedeno je u saopćenju.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − four = 1