Skupština Brčko distrikta o naplati akcize: Pare nisu nestale, samo su promijenile vlasnika

Riječ je o slučaju iz 2004. godine, kada je na graničnom prijelazu u Gradiški [bh. entitet Republika Srpska] pet poreznih obveznika Brčko distrikta obavezu plaćanja akcize za naftu i naftne derivate putem špediterske kuće uplatilo na račun Republike Srpske.

Zastupnici su u diskusiji izrazili sumnju u preduzimanje svih mjera za vraćanje sredstava Distriktu [Otisak.ba - Arhiva]

Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine danas je u nastavku 16. redovne sjednice ponovo razmatrala Informaciju o provođenju svih postupaka za utvrđivanje i naplatu akcize od strane Porezne uprave Brčko distrikta.

Nakon uvodnog izlaganja glavne pravobraniteljice Distrikta Ilinke Gavrić, pokrenuta je diskusija koja je trajala više od dva sata, uz učešće dvocifrenog broja zastupnika, te direktora Porezne uprave Miodraga Trifkovića, koji je odgovarao na pitanja, kao i poslije pravobraniteljica.

Riječ je o slučaju iz 2004. godine, kada je na graničnom prijelazu u Gradiški [bh. entitet Republika Srpska] pet poreznih obveznika Brčko distrikta obavezu plaćanja akcize za naftu i naftne derivate putem špediterske kuće uplatilo na račun Republike Srpske.

Od strane Porezne uprave su pokrenuti upravni postupci sa ciljem naplaćivanja odnosno vraćanja oko 12 miliona konvertibilnih maraka akcize od strane poreznih obveznika.

U svom odgovoru zastupnicima Trifković je naglasio da, prema zakonima Distrikta i Republike Srpske, uplaćene akcize pripadaju Distriktu, te da se radi o pogrešnoj uplati i naplati.

Ogromna finansijska šteta za Distrikt?

Nakon izgubljenog sudskog postupka na Sudu Bosne i Hercegovine, trenutno se vodi postupak na Ustavnom sudu BiH, u kojem bi u konačnici Distriktu mogla biti presuđena ogromna finansijska šteta.

“Oni su u skladu sa zakonom Republike Srpske morali akcizu uplatiti na račun Republike Srpske, ali da li su naše institucije poduzele sve da se taj novac transponuje prema sjedištu tih firmi. Što je opet dio sporazuma između entiteta i distrikta Brčko. Mislim da smo u tom dijeli mi zakazali. Onda paralelno znajući da su ljudi u svojoj zemlji platili taj porez, mi ih za isti taj porez teretimo u Distriktu i stvaramo im probleme za poslovanje. Bojim se da će Distrikt u konačnici ostati bez svojih 12 miliona maraka, te da će platiti i izvjesne štete ovim ljudima, jer smo blokirali njihov rad”, kazao je u izjavi medijima predsjednik Skupštine Esed Kadrić, koji je istakao da među njima ima poreznih obveznika koji su uplatili preko 10 miliona maraka u budžet Distrikta.

“Ne treba ih na taj način obezvrijeđivati. Dužni smo im, jer oni plaćaju sve nas i direktora Poreske uprave. Bitno je da imamo više senzibiliteta spram njih. Da se pokušamo usmjeriti i tražiti neka izvjesna poravnanja sa Republikom Srpskom”, izjavio je, naglasivši da će se, ukoliko Sud presudi na štetu Distrikta, insistirati na utvrđivanju odgovornosti.

‘Pare nisu nestale, samo su promijenile vlasnika’

Zastupnici su u diskusiji izrazili sumnju u preduzimanje svih mjera za vraćanje sredstava Distriktu, uputivši kritike na rad Porezne uprave, bivšeg pravnog tima i Pravobranilaštva u ovom slučaju.

“Raspravu pretvaramo u sudski proces”, kazala je Gavrić zastupnicima, dok je Trifković naglasio da je Porezna uprava postupila potpuno ispravno u ovom slučaju.

U moru rečenica zastupnika jedna se izdvaja kao najzanimljivija:

“Pare nisu nestale, samo su promijenile vlasnika”, rekao je nezavisni zastupnik Adnan Drapić.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

thirteen + = seventeen