Skoplje: Zastava NATO-a podignuta ispred zgrade Vlade Makedonije

  Premijer Zoran Zaev rekao je kako je ovim činom ispisana nova stranica u istoriji Makedonije, dodavši kako najveća zasluga pripada građanima koji su hrabro ušli u ovaj proces i glasali za budućnost koju zaslužuju.

  Foto: AA

  Na svečanoj ceremoniji danas je na jarbolu ispred zgrade Vlade Makedonije podignuta zastava NATO-a, javlja Anadolu Agency (AA).

  Svečanosti su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora, vojni atašei zemalja članica NATO-a, poslanici makedonskog parlamenta i svi predstavnici Vlade.

  Na svečanosti koja je počela intoniranjem makedonske himne, Zoran Janković, šef NATO-ove kancelarije za vezu u Skoplju, predao je zastavu NATO-a premijeru Zoranu Zaevu, koji je predao pripadnicima makedonske vojske, a potom je zastava Alijanse podignuta na jarbol pored državne zastave Makedonije.

  U obraćanju, premijer Zaev rekao je kako je ovim činom ispisana nova stranica u istoriji Makedonije, dodavši kako najveća zasluga pripada građanima koji su hrabro ušli u ovaj proces i glasali za budućnost koju zaslužuju.

  “Danas ovdje podižemo zastavu NATO-a, koja zajedno sa evropskom i našom, određuje našu i budućnost naših generacija. To nije samo simbolika, to je realnost, to je nova stranica u našoj istoriji”, rekao je Zaev.

  Posebno je zahvalio premijeru Grčke Alexisu Tsiprasu na odlučnosti i hrabrosti da riješi dugogodišnji spor dvije zemlje o imenu.

  “Posebno zahvaljujem premijeru Grčke, mom prijatelju Alexisu Tsiprasu, na njegovoj viziji i hrabrosti da čvrsto odluči da pronađe rješenje za jedan, za mnoge nerješiv problem. Rešenje koje će biti primjer i podsticaj za kompromisne sporazume između susjeda na Balkanu. Ono će izbrisati loša sjećanja o Balkanu koja još uvijek postoje u glavama mnogih Evropljana. Ovo je veliki istorijski čin za afirmaciju ovog dijela Balkana, koji je bio marginalizovan kao duboka evropska provincija”, rekao je Zaev.

  On je takođe naglasio da je Makedonija, nakon deset godina čekanja, uspjela da se vrati “sa sporednog balkanskog kolosijeka na glavni autoput ka Evropi”.

  Zaev je zahvalio svim dosadašnjim predsjednicima zemlje, poslanicima, Vojsci Republike Makedonije, ministrima vanjskih poslova Makedonije i Grčke, Nikoli Dimitrovu i Nikosu Kotziasu, koji su pregovarali o Sporazumu potpisanom u Prespi, koji je Makedoniji otvorio put ka evroatlantskim integracijama.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × eight = 24