Sjednica Vlade BDBiH, dogovoreno učešće premijerke i privrednika iz BPK-a na Biznis forumu…

  Otisak.ba u današnjem izdanju Vjestnika donosi kratki pregled najvažnijih vijesti iz Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, ostatka BiH, regije i svijeta, u periodu od jučer (od 15:30 sati) do danas (do 17 sati).

  Foto: Biznis forum BDBiH / Ustupljeno Otisku

  Urednik: Adis Mujdanović

  Otisak.ba u današnjem izdanju Vjestnika donosi kratki pregled najvažnijih vijesti iz Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, ostatka BiH, regije i svijeta, u periodu od jučer (od 15:30 sati) do danas (do 17 sati).

  BRČKO DISTRIKT BiH

  Brčko: Vlada održala 63. redovnu sjednicu

  Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine saopćila je da je na današnjoj 63. redovnoj sjednici usvojila Prijedlog zaključka kojim se daje saglasnost na Prijedlog mjera za poboljšanje poslovnog ambijenta u ovoj lokalnoj zajednici. Više ovdje.

  Biznis forum BDBiH: Dogovoreno učešće premijerke BPK-a sa grupom privrednika

  Direktor Biznis foruma Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Damir Bulčević danas je sa premijerkom Bosansko-podrinjskog kantona Aidom Obućom dogovorio njeno učešće na 3. BFBDBiH sa grupom privrednika iz ove sredine u BiH. Više ovdje.

  BOSNA I HERCEGOVINA

  Novinari: OSA mora odgovoriti na Dodikove tvrdnje

  Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima zatražili su od Obavještano-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine hitno i javno očitovanje povodom tvrdnji predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika o prisluškivanju novinara deset medijskih kuća iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.

  Navode da je Dodik na konferenciji za medije ustvrdio da OSA “prati, prisluškuje i usmjerava” novinare i medijske kuće radi “inkriminacije politički nepodobnih ljudi”, te je takvu tvrdnju potkrijepio protokolarnim brojem naredbe agencije (broja 05/1-4-1547/19), na osnovu koje se, navodno, vrši prisluškivanje.

  Upravni odbor BH novinara izrazio je zabrinutost zbog tog ataka na medijske slobode u Bosni i Hercegovini i susjednim državama, kao i ugrožavanja sigurnosti novinara i zloupotrebe medija u političke i druge, zakonom zabranjene svrhe.

  Vijeće za štampu BiH traži hitnu istragu o navodnom prisluškivanju medija

  Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini reagovao je na izjave predsjedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika o prisluškivanju medija, izraziviši veliku zabrinutost zbog njegovih izjava.

  Upravni odbor Vijeća navodi da u ime svojih članova, štampanih i online medija, zahtijeva hitnu istragu i provjeru ove informacije od Tužilaštva BiH, a također i javno izjašnjenje OSA-e o imenovanom protokolarnom dokumentu i njegovom navodnom sadržaju.

  EU izdvaja 14,8 miliona eura za migrante u BiH

  Evropska unija izvijestila je da će izdvojiti 14,8 miliona eura za migrante i izbjeglice u Bosni i Hercegovini, od čega je 13 miliona eura namijenjeno za ilegalne migracije.

  Iznos od 13 miliona eura bit će dodijeljen kao podrška za upravljanje migracijama, o čemu je potpisan provedbeni sporazum s Međunarodnom organizacijom za migracije – IOM.

  Preostalih 1,8 miliona eura namijenjeno je za humanitarnu pomoć, saoćila je Delegacija EU-a u Bosni i Hercegovini.

  Evropski sud: BiH mora isplatiti Abu Hamzi 9.000 eura

  Evropski sud za ljudska prava donio je odluku da Bosna i Hercegovina mora isplatiti 9.000 eura Imadu al-Husinu, poznatijem kao Abu Hamza, zbog kršenja Evropske konvencije o ljudskim pravima, potvrđeno je za Al Jazeeru.

  Taj Sirijac proveo je u imigracijskom centru u Istočnom Sarajevu više od sedam godina bez optužbe.

  U jednoglasno usvojenoj presudi navedeno je da je Evropski sud za ljudska prava utvrdio da je Bosna i Hercegovina u tom slučaju povrijedila pravo na slobodu i sigurnost zbog pritvora u kojem je Al-Husin bio od augusta 2014. do septembra 2016.

  REGIJA

  Haradinaj: ‘Humanitarna katastrofa’ je planirani scenarij

  Premijer Kosova Ramush Haradinaj izjavio je u utorak da su upozorenja da sjeveru Kosova prijeti humanitarna katastrofa “planirani scenarij”.

  On je rekao da je Vlada Kosova svjesna takvog “plana improvizacije humanitarne krize” i da ima dokaze da određene osobe kriju prehrambene proizvode kod kuće.

  “Imamo dokaz o tom scenariju, o ljudima koji su uključeni. Nećemo dozvoliti da propustimo bilo kakve proizvode jer su građani Kosova”, kazao je Haradinaj na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade Kosova, prenosi RTK na albanskom jeziku. On tvrdi da se “aktiviranje tog scenarija” planira u četvrtak, dodaje Klan Kosova.

  Stoltenberg: Sjeverna Makedonija uskoro će ući u NATO

  Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je u utorak nadu da će Sjeverna Makedonija postati punopravna članica Alijanse do kraja 2019.

  Na konferenciji za novinare u Briselu izrazio je nadu da će proces ratifikacije pristupnog protokola za Sjevernu Makedoniju biti završen do decembra te da će ta država postati punopravna članica na predstojećem samitu NATO-a u Londonu.

  “Ne zavisi od mene koliko će brzo ratificirati protokol, ali bilo bi dobro da to završe do decembra, kada će se čelnici sastati u Londonu. Ako ne, onda očekujem da će se to dogoditi ubrzo nakon samita”, rekao je Stoltenberg.

  Evakuacija u Rabu zbog eksplozivnog gasa u centru grada

  U centru grada Raba, na istoimenom hrvatskom otoku, utvrđeno je prisustvo plina, zbog čega je dio grada zatvoren, a blizu 80 ljudi, stanovnika i turista, je evakuirano.

  Dio stare gradske jezgre i dalje je zatvoren nakon što se plin iz oštećene instalacije proširio u tlo te se uklanjaju nakupljene količine, doznaje se u srijedu iz  Dobrovoljnog vatrogasnog društva Rab koje obavlja taj posao, dok specijalizirana tvrtka stalno provjerava razinu plina.

  Kako je ranije prenio zagrebački portal Index.hr, plin je u zraku primijećen još u ponedjeljak u kasnim popodnevnim satima na području povijesne gradske jezgre, prenosi Tanjug.

  Rama: Opozicija čini političko samoubistvo

  Albanski premijer Edi Rama, komentirajući izjavu predsjednika Ilira Mete o tome da je nakon njegove uredbe o odgađanju lokalnih izbora svaki pokušaj da se oni provedu imaginaran, izjavio u utorak da ne postoji ni najmanja šansa da izbori ne budu održani 30. juna, prenosi portal a1on.

  Govoreći o stavu Mete da nije smio dozvoliti održavanje izbora na kojima bi, zbog bojkota opozicije, učestvovala samo jedna stranka, Rama je rekao da se oni koji žele biti izabrani trebaju prijaviti za učešće na izborima.

  “Odluka opozicije da ne učestvuju na izborima spektakularno je političko samoubistvo, ali mi ne možemo ništa uraditi u vezi s time. Nema šanse da se dogodi ono o čemu oni pričaju, odnosno, ‘nisam spreman za takmičenje, pa ti nećeš ući na stadion’. Najvažnije za nas jest da provedemo ovaj proces na korektan način. Svako ima izbor da odluči želi li se prijaviti za učešće na izborima ili ne”, istakao je Rama.

  SVIJET

  Donald Trump prijeti Iranu uništenjem

  Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je u utorak da će napasti Iran u slučaju bilo kakvog napada Teherana “na bilo šta američko”.

  To je rekao nakon što je Iran poručio da nove američke sankcije onemogućavaju bilo kakvu diplomatiju i ocijenio da su potezi Bijele kuće “mentalno retardirani”.

  “Iranska vrlo neupućena i uvredljiva izjava, objavljena danas, samo pokazuje da oni ne razumiju realnost. Bilo kakav napad Irana na bilo šta američko naići će na veliku i nadmoćnu silu. U nekim područjima to znači uništenje”, poručio je Trump na Twitteru.

  Zarif: Iran nikad neće koristiti nuklearno oružje

  “Iran nikad neće koristiti nuklearno oružje”, izjavio je u utorak ministar vanjskih poslova te države Mohammed Javad Zarif, prenosi agencija IRIB.

  Osvrnuo se na to što je SAD u prošlosti koristio nuklearno oružje, kao i na nedavnu izjavu američkog predsjednika Donalda Trumpa da je otkazao napad na Iran zato što bi u njemu poginulo 150 ljudi.

  “Zaista ste bili zabrinuti za 150 ljudi? Koliko ste ljudi ubili nuklearnim oružjem? Koliko ste generacija zbrisali tim oružjem?”, zapitao je Zarif, prenosi Reuters. Naglasio je da Iran, zbog religijskih uvjerenja, nikad neće koristiti nuklearno oružje.

  Bolton prijeti Iranu novim američkim sankcijama

  Savjetnik za nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Američkih Država John Bolton uputio je u utorak prijetnju Iranu novim američkim sankcijama ako se zvanični Teheran ne vrati za pregovarački sto.

  Nakon trilateralnog sigurnosnog samita, na kojem su u Zapadnom Jerusalemu učestvovali zvaničnici Izraela, Rusije i SAD-a, rekao je da Washington i Moskva sarađuju u regiji, a posebno u borbi protiv iranskog prisustva u Siriji, prenosi Anadolija.

  “Rusi su više puta rekli da žele vidjeti da Iran napušta Siriju. I na ovom trilateralnom samitu razgovarali smo o toj temi”, rekao je Bolton.

  Francuska upozorava Iran zbog kršenja nuklearnih obaveza

  Francuska je u utorak upozorila Iran da bi kršenje obaveza nuklearnog sporazuma iz 2015. godine bila ozbiljna greška te da su Francuska, Velika Britanija i Njemačka bile jasne kako to nije u njegovu interesu.

  Iran će poduzeti nove korake da smanji obaveze nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama 7. jula, rekao je sekretar Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost Ali Shamhani ranije u utorak.

  “Iran je objavio svoju namjeru da neće više ispunjavati neke obaveze iz bečkog sporazuma, pogotovo za odobrene zalihe nisko obogaćenog uranija. Objavili su da bi to mogli učiniti sljedećih dana”, rekao je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian zastupnicima.

  KULTURA

  Orhan Pamuk sa sarajevskom publikom: Nobelova nagrada me nije promijenila

  Turski književnik, nobelovac Orhan Pamuk sinoć je sarajevskoj publici u Domu oružanih snaga BiH priredio ugodan razgovor, a domaćin mu je bio književnik Damir Uzunović.

  Iako je dobitnik Nobelove nagrade za književnost, kaže da ga to nije puno promijenilo, da ga to zapravo ne opterećuje.

  Govorio je o svojoj porodici, školovanju, svojim počecima nesuđenog arhitekte, potom slikara i na kraju romanopisca. Kako prenosi Fena, uzor mu je bio otac kojem je posvetio esej.

  SPORT

  Zmajevi Lihtenštajn i Finsku dočekuju u Zenici

  Reprezentacija Bosne i Hercegovine naredne dvije domaće utakmice u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine igrat će u Zenici, saznaje portal Klix.ba.

  Zmajevi u narednom petom kolu dočekuje Lihtenštajn i ovaj meč se igra 5. septembra na Bilinom polju u Zenici s početkom od 20:45 sati.

  Tri dana kasnije slijedi gostovanje Armeniji, a u oktobarskom ciklusu BiH će prvo 12. oktobra ugostiti Finsku u Zenici, a potom gostovati Grčkoj.

  Edin Džeko odlazi u Inter za deset miliona eura

  Roma i Inter postigli su dogovor u vezi s transferom Edina Džeke, a to je sinoć potvrdio i italijanski Sky Sport koji je naveo da će transfer iznositi 10 miliona eura.

  Prema pisanjima italijanskih medija, dogovoreno je sve o transferu Edina Džeke na Giuseppe Meazu, a nakon brojnih ponuda čelnici Rome su pristali na transfer od deset miliona eura i mladog napadača 18-godišnjeg Edoarda Verganija.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  2 × three =