Sjednica Skupštine BDBiH 29. maja: Na dnevnom redu zakoni, izvještaji i informacije

Po hitnom postupku bit će razmatrani Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u pravosuđu i Nacrt zakona o izmjeni Zakona o sukobu interesa u institucijama.

Foto: Skupština BDBiH

Novinar: Adis Mujdanović

Šefovi zastupničkih klubova u Skupštini Brčko distrikta Bosne i Hercegovine dogovorili su danas da se 49. redovna sjednica ovog zakonodavnog organa održi u srijedu, 29. maja, a za dnevni red su, osim zapisnika i zastupničkih pitanja, predvidjeli razmatranje nekoliko zakona, kao i više izvještaja te informacija.

Po hitnom postupku bit će razmatrani Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u pravosuđu i Nacrt zakona o izmjeni Zakona o sukobu interesa u institucijama.

Nacrt zakon o izmjeni i dopuni Zakona o Privrednoj komori bit će razmatran u prvom  čitanju, a Nacrt zakona o dopunama Zakona o državnoj službi u organima javne uprave u drugom čitanju, saopćeno je iz Skupštine.

O procesu fiskalizacije i zaobilaznici

“Razmatrat ćemo i izvještaje pravosudnih institucija Brčko distrikta BiH: Tužilaštva, Osnovnog suda, Apelacionog suda i Pravosudne komisije. Prema zaključku Skupštine o obaveznom periodičnom izvještavanju poslanika o procesu inicijalne fiskalizacije u Distriktu, razmatrat ćemo i izvještaj o tom procesu i smatram da će rasprava o tome pobuditi najviše interesovanja poslanika i javnosti“, kazao je u izjavi za medije nakon pripremnog sastanka Esed Kadrić, predsjednik Skupštine.

Početku 49. prethodit će razmatranje nekoliko tačaka dnevnog reda 48. redovne sjednice, među kojima je Izvještaj o radu s finansijskim poslovanjem i Završni račun Javnog preduzeća “Putevi Brčko“ za 2018. godinu.

“Otvorena je priča o radu JP „Puteva Brčko“ i aktivnostima na okončanju projekta zaobilaznice. Bilo je mnogo oštrih diskusija i kritika na rad ovog preduzeća i očekujemo da se u nastavku sjednice zauzmu stavovi i donesu zaključci koji će opredjeljivati Skupštinu i obavezivati ovo javno preduzeće u njegovom daljnjem radu jer slijedi posao oko tehničkog prijema obilaznice. Imamo gotov objekat koji ne koristimo, a ima vjerovatno i propusta od samog preduzeća jer još uvijek nije podnesen zahtjev za postupak tehničkog prijema“, rekao je Kadrić.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

sixty one + = 69