Sirijska vojska ponovo preuzela Albu Kamal od ISIL-a

Ovo je posljednje važno uporište oružane grupe Islamska država Irak i Levant u Siriji, borbe se nastavljaju.

Većina snaga koje se bore protiv ISIL-a očekuju da će pripadnici ove grupe sada krenuti u gerilski rat [Arhiva]

Sirijska vojska i njeni saveznici preuzeli su punu kontrolu nad Albu Kamalom, posljednjim važnim uporištem oružane grupe Islamska država Irak i Levant u Siriji, saopćio je u nedjelju vojni servis vijesti libanskog pokreta Hezbollah, a prenose svjetske agencije.

Vojska je proglasila pobjedom nad ISIL-om u Albu Kamalu ranije ovog mjeseca, ali su pripadnici ove oružane grupe nakon toga izvršili protivnapad koristeći svoje borce (uspavane ćelije) sakrivene u gradu.

Nakon što je istjeran iz Albu Kamala, ISIL sada ima pod kontrolom samo nekoliko sela uzduž Eufrata i dijelove obližnje pustinje te izolirane džepove u drugim dijelovima Sirije.

Jedan od komandanata Iranske revolucionarne garde poginuo je u borbama pri zauzimanju Albu Kamala, javio je Reuters, pozivajući se na informaciju agencije Tasnim.

Iranski borci na sirijskom ratištu

Revolucionarna garda je najelitnija iranska vojna formacija, a u Siriji se bori na strani režima Bashara al-Assada.

Do sada je više od 1.000 iranskih vojnika poginulo na ratištu, prenosi agencija.

Kheyrollah Samadi, komandant Revolucionarne garde zadužen za Siriju, poginuo je zajedno s još jednim nižerangiranim oficirom tokom borbi u Albu Kamalu.

Većina snaga koje se bore protiv ISIL-a u Siriji i Iraku kažu kako očekuju da će pripadnici ISIL-a sada krenuti u gerilski rat, koristeći “spavače” i bombaške napade.

Zapadne obavještajne službe smatraju kako će ova grupa i dalje biti u mogućnosti orkestrirati napade na civile širom svijeta.

Sirijski opservatorij za ljudska prava u nedjelju je objavio kako je ISIL povukao većinu boraca iz Albu Kamala te kako se borbe nastavljaju nedaleko od ovog grada.

Izgubljena i ‘prijestolnica’

Teritorija na kojoj je vladao ISIL u Siriji skoro je nestala ove godine uslijed dvije kampanje rivalskih armija.

Sirijske demokratske snage, savez kurdskih i arapskih paravojnih snaga, koji ima podršku međunarodne koalicije na čelu sa SAD-om, preuzeli su većinu teritorije ISIL-ovog samoproglašenog halifata na sjeveru Sirije, uključujući i nekadašnju sirijsku “prijestolnicu” ISIL-a Raqqu.

Sirijska vojska i njeni saveznici vode ofanzivu na ISIL širom centralne i istočne Sirije, uz podršku ruskih zračnih i balističkih napada.

Dvije ofanzive uglavnom se nisu sudarale zahvaljujući američko-ruskim komunikacijama.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

47 − = forty one