Sindikat obrazovanja Brčko o novom zakonu o plaćama i naknadama

Samostalni sindikat zaposlenih u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine smatra ishitrenim i pravno neosnovanim zahtjev Pododjela za ljudske resurse upućen direktorima i zaposlenicima, jer novi zakon o plaćama i naknadama još uvijek nije usvojen niti je stupio na snagu.

Foto: Pixabay ilustracija

Novinar: Adis Mujdanović

Samostalni sindikat zaposlenih u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine smatra ishitrenim i pravno neosnovanim zahtjev Pododjela za ljudske resurse upućen direktorima i zaposlenicima, jer novi zakon o plaćama i naknadama još uvijek nije usvojen niti je stupio na snagu.

“Pododjeljenje za ljudske resurse Odjeljenja za obrazovanje uputilo je zahtjev direktorima JU Obdaništa i zabavišta ‘Naša djeca’ Brčko, osnovnim i srednjim školama u Brčko distriktu BiH kojim se traži da obavijeste svoje zaposlenike o obavezi ličnog dostavljanja podataka o visini radnog staža od nadležnog penzijsko-invalidskog fonda kako bi mogli ostvariti pravo na povećanje osnovne plate po osnovu dodatka na platu (tzv. minuli radni staž), što je predviđeno novim zakonom o platama i naknadama u organima javne uprave i institucijama Brčko distrikta BiH, koji je u skupštinskoj proceduri”, pojašnjavaju iz Sindikata.

Ova organizacija apelira na Vladu i zastupnike u Skupštini da izmijene predloženu odredbu novog zakona kojom se obavezuju zaposlenici organa javne uprave i institucija da lično dostave podatke o radnom stažu od strane nadležnog penzijsko-invalidskog fonda, kako bi ostvarili pravo na povećanje osnovne plaće po osnovu tzv. minulog radnog staža, jer postoje baze podataka zaposlenika kod Pododjela za ljudske resurse Odjela za obrazovanje i Odjela za stručne i administrativne poslove sa traženim podacima o broju godina radnog staža svakog zaposlenika.

“Dokaz navedenom leži u činjenici da Pododjeljenja, na osnovu broja godina radnog staža, svakom zaposleniku izdaju rješenja o korištenju godišnjeg odmora. Zaposlenik, ukoliko smatra da navedeni podatak o radnom stažu nije tačan, ima pravo priložiti drugi odgovarajući dokument kojim će dokazati suprotno. Na ovakav način sistem rada bio bi brži i efikasniji, spriječile gužve i druge neugodnosti za zaposlenike prilikom pribavljanja dokumenata, te se, posebno naglašavamo, zaposlenici ne bi izlagali bespotrebnom financijskom trošku”, navode.

Izrazili su vjerovanje da će predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti imati razumijevanja prema svim zaposlenicima organa javne uprave i institucija i prihvatiti prijedlog da se podaci o broju godina radnog staža preuzimaju iz postojećih baza podataka.

“Na kraju, moramo postaviti pitanje ko će nadoknaditi zaposlenicima nastale troškove, ukoliko prijedlog zakona ne bude usvojen ili se, u okviru usvojenog zakona, ne prizna pravo na povećanje osnovne plate po osnovu tzv. minulog radnog staža”, stoji u jutrošnjem saopćenju Sindikata.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

+ seventy four = seventy seven