Sheher neizostavan dio turističke ponude u Brčkom

Ovaj restoran je brčanska atrakcija i nema tog putnika koji nije svratio i uvjerio se u njegov prelijepi ambijent.

Foto: Privatna arhiva Ismete Rejzović

Nemoguće je proći Savom ili njenom obalom  a ne primijetiti originalni restoran Sheher koji se nalazi blizu centra grada u Brčkom.

Ovaj restoran je brčanska atrakcija i nema tog putnika koji nije svratio i uvjerio se u njegov prelijepi ambijent.

Njegova vlasnica Ismeta Rejzović  kazala je da se navršava 40 godina njenog rada te da je bilo teških vremena, ali uz nešto odricanja i napornog rada došlo se do ovoga što ovaj restoran danas predstavlja.

Nakon završene srednje škole, Ismeta odlazi na specijalizaciju u Rovinj u jedan renomirani hotel sa 5 zvjezdica.

Svoj zanat je učila od vrsnih majstora kulinarstva, od kojih posebno izdvaja Razu Čikotu, Isu Ehlizevaka, Vasu Ehlizevaka, Omera Kučanina itd.

Kaže da su svi oni utkali nešto posebno u nju i napravili je onakvu kakva jest danas. Nakon specijalizacije se vraća u svoj rodni grad sa zvanjem VKV kuhar.

„Godine 1986. sam otvorila prvi restoran i bio je baš u ovom stilu, na vodi. Taj restoran se zvao Savski cvijet, a ideja je došla 1985. godine spontano. Razmišljala sam šta otvoriti a da bude posebno, tada sam kupila brod koji je bio ratni nacistički brod iz II Svjetskog rata, a nalazio se na deponiji otpada u Sisku“, navela je ona te nastavila:

„Nisam čula da ima još ovakvih restorana, ali znam da smo 1986. bili jedini u Jugoslaviji koji smo imali restoran na vodi te su dolazili novinari iz cijele Jugoslavije da pitaju otkud ideja da se na rijeci napravi brod-restoran, tada je bio brod, a danas splav.“

Istakla je da je ta ideja najviše inspirisana ljubavlju prema gradu, prema Savi i prema njenom pozivu, a kada bi ponovo birala, opet bi izabrala isti poziv.

Kaže kako nema više ciljeva te da je ostvarila ono čemu je težila. Uskoro ide u penziju i smatra da je uradila dobar posao. Trudi se da mlađim generacijama prenese svoje znanje te da ih poduči šta ustvari kulinarstvo jeste.

„Danas je sa djecom jako teško raditi, od 10-ak onih koji dođu na praksu može se izvojiti 3 do 4 učenika. Voljela bih da imamo bolju saradnju sa školama, jer od ovog zanata se može dobro živjeti i ta djeca trebaju da shvate šta treba biti dobar kuhar i uz to zanimanje se može jako dobro živjeti“, dodala je Ismeta.

Svoj radni vijek je provela u Brčkom, ali je isto tako značajan dio karijere gradila u inostranstvu.

Smatra da kuharski smjer nije što je jedno vrijeme bio, da se sad upisuju djeca koja istinski to žele i vole.

Dosta se to promijenilo u posljednje vrijeme, a poziv kuhara i gastronomija su dobili na cijeni.

„Bilo je dosta nagrada, kada sam bila mlađa imala sam više afiniteta za nagrade, a moja najveća je kada sam osvojila drugo mjesto, a odmah ispred mene je bio šef kuhinje Holiday Inn-a koji je imao preko 20 godina radnog iskustva, dok sam ja tada bila dvadesetčetverogodišnjakinja“, ispričala je Ismeta.

Restoran Sheher je neizbježan u obilascima grada, pogotovo ljeti kada ima baštu koja se nalazi na dodatnom splavu.

Kada dođu velike ljetne vrućine osvježenje na vodi uz predivan anbijent koji vlada je jednostavno neizostavno.

„Primjetim da ko god dođe u posjetu u Brčko dođe na ovaj brod, ali i kada našim nekim ljudima dođe posjeta oni ih dovedu ovdje na ovaj restoran na Savi. To je restoran koji je ipak reprezentativan za ovaj grad“, zaključila je vlasnica Shehera.

Foto: Privatna arhiva Ismete Rejzović
Foto: Privatna arhiva Ismete Rejzović

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

÷ one = six