Senad Osmanović: Pitanje nastave maternjeg jezika u Brčkom uspješno riješeno

  Pravo na jezik je jedno od osnovnih ljudskih prava, ali to pravo se danas širom svijeta, pa i u nekim dijelovima Bosne i Hercegovine, ne poštuje – ocijenio je za Fenu u povodu Međunarodnog dana maternjeg jezika šef Odjeljenja za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta BiH Senad Osmanović.

  Ističe da je pitanje nastave maternjeg jezika u Brčkom uspješno riješeno.

  U osnovnim i srednjim školama u Brčko distriktu BiH učenici različitih nacionalnosti zajedno pohađaju nastavu, dok se nastava maternjih jezika realizira u grupama formiranim prema kriteriju izbora maternjeg jezika za koji se učenici opredijele.

  • Dosadašnja iskustva pokazuju da je ovo dobro rješenje jer garantira slobodu izučavanja maternjeg jezika za svakog učenika. Do sada nije bilo slučajeva da je nekome smetao ovakav način izvođenja nastave, a osim toga pokazao se kao održiv i funkcionalan – naglasio Osmanović.

  Smatra da bi brčanski model izvođenja nastave maternjeg jezika mogao biti primjer dobrog rješenja za pitanje izvođenja nastave maternjeg jezika i u drugim multietničnim sredinama u BiH te je ovom prilikom čestitao učenicima i nastavnicima Međunarodni dan maternjeg jezika.

  Ovaj datum u Brčkom će obilježiti i nacionalna kulturna društva.

  BZK “Preporod” Brčko će sutra u Domu kulture upriličiti Godišnji koncert na kojem će biti predstavljene aktivnosti Preporodovih sekcija iz protekle godine.

  Također, u prostorijama Kulturno-administrativnog centra “Patrijah srpski Pavle” je za ovu priliku planirana tribina pod nazivom “Srpski jezik i srpska ćirilica” na kojoj će se prisutnima obratiti ministar prosvjete i kulture RS Natalija Trivić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić, prosvjetni savjetnik za srpski jezik i književnost Silva Dobraš i prof.dr. Biljana Samardžić.

  UNESCO je 1999. godine na 30. zasjedanju Glavne skupštine na prijedlog Bangladeša proglasio 21. februar, Međunarodnim danom maternjeg jezika.

  Izvor: Hayat.ba

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + thirteen = sixteen