Seminar u Brčkom: Gluhe i nagluhe osobe se svakodnevno susreću sa problemima

Udruženje gluhih Kantona Sarajevo je u okviru Projekta "UN Konvencija o pravima osoba s invaliditetom" održalo jednodnevni Seminar za gluhe i nagluhe članice i članove Udruženja gluhih i nagluhih Brčko distrikt.

[Ustupljeno Otisku]

– Dana 20.10.2017. godine u prostorijama Američkog kutka u Brčkom, Ulica Bulevar mira bb, Udruženje gluhih Kantona Sarajevo je u okviru Projekta “UN Konvencija o pravima osoba s invaliditetom” održalo jednodnevni Seminar za gluhe i nagluhe članice i članove Udruženja gluhih i nagluhih Brčko Distrikt.

Ovaj projekat je omogućila i financijski podržala velikodušna podrška Američkog naroda putem Američke ambasade u Sarajevu.

Obzirom da je Seminar namijenjen gluhim i nagluhim osobama, održan je na znakovnom jeziku.

Učesnici na seminaru tj. članovi Udruženja gluhih i nagluhih Brčko Distrikt, njih ukupno 12-tak, aktivno su učestvovali od početka do kraja Seminara iznoseći svoja iskustva, zapažanja i sugestije.

Učesnicima je prezentirano zbog čega je “UN Konvencija o pravima osoba s invaliditetom” važna za gluhe i nagluhe osobe.

Kao osnovni faktori za ostvarivanje ljudskih prava gluhih i nagluhih osoba su bilingvalno (dvojezično) obrazovanje, pristupačnost i prevođenje sa znakovnog jezika i na znakovni jezik.

Preduvjet za ostvarenje ovih faktora je pravo na korišćenje znakovnog jezika.

UN Konvencija prepoznaje to pravo i preporučuje primjenu istog.

Tokom ovog seminara svi prisutni članovi Udruženja gluhih i nagluhih Brčko Distrikt su upoznati sa osnovnim načelima ove konvencije a to su:

1. Poštovanje dostojanstva i neovisnosti.

Mi imamo prava da sami donosimo odluke o našim životima.

2. Nediskriminacija.

3. Puno učešće u društvu.

4. Svi su različiti, uključujući i osobe sa invaliditetom.

Svi mi moramo prihvatiti i poštovati te razlike.

5. Jednake mogućnosti.

6. Pristupačnost.

7. Jednakost među polovima.

8. Poštovati mogućnosti koje djeca sa invaliditetom posjeduju.

Poštovati njihova prava na identitet, uključujući i identitet gluhih i nagluhih (jezik i kultura).

Svi učesnici Seminara bili su motivirani za rad i uzimali su aktivno učešće u diskusijama.

Diskusija u toku održavanja Seminara otkrila je stvarnu situaciju i probleme sa kojima se svakodnevno susreću gluhe i nagluhe osobe u BiH.

Cilj Seminara je podizanje svijesti kod ove populacije stanovništva da se mogu oduprijeti svakom obliku diskriminacije u društvu a pozivajući se na UN Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, koju je i BiH ratifikovala.

Rezultati provedenog istraživanja i dosadašnja edukacija ne mogu se ostaviti po strani, već se daljnje ativnosti moraju nastaviti u smjeru informiranosti članova i borbe za unaprjeđenje prava na život i jednako učešće u društvu poput osoba koje nemaju invaliditet.

Predavač na Seminaru je bila: Jadranka Sidro, sekretar Udruženja gluhih Kantona Sarajevo – navedeno je u pisanoj informaciji iz Udruženja gluhih i nagluhih Brčko distrikta.

[Ustupljeno Otisku]
[Ustupljeno Otisku]

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

24 − seventeen =