Šef Misije OSCE-a u BiH: Izvještaji o pucnjavi u Brčkom negativni i diskriminirajući

  "Neki medijski izvještaji o ovom slučaju su bili negativni i diskriminirajući prema romskoj populaciji, što je rezultiralo daljnjim širenjem negativnih komentara na društvenim mrežama", izjavio je on.

  Berton (Foto: OSCE/Edib Jahic/Arhiva)

  Novinar: Adis Mujdanović

  Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Bruce G. Berton dao je izjavu vezanu za pojedine medijske izvještaje o pucnjavi koja se dogodila prošle sedmice u Brčko distriktu.

  “Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini pažljivo prati slučaj pucnjave koji se nedavno dogodio u Brčko Distriktu BiH. U vezi s tim događajem, neki medijski izvještaji o ovom slučaju su bili negativni i diskriminirajući prema romskoj populaciji, što je rezultiralo daljnjim širenjem negativnih komentara na društvenim mrežama”, izjavio je on, saopćeno je iz Misije OSCE-a u BiH.

  Misija poziva sve građane da rade na jačanju međukulturalnog dijaloga, tolerancije i međusobnog razumijevanja, uz poštivanje kulture i historije različitih etničkih grupa u BiH.

  “Mi u potpunosti podržavamo princip slobode izražavanja, ali također ističemo da smo protiv diskriminatornih komentara koji stvaraju atmosferu straha među različitim etničkim grupama i nacionalnim manjinama u državi”, navedeno je u saopćenju.

  Iz OSCE-a vjeruju da će građani Distrikta nastaviti da podržavaju temeljne principe nediskriminacije za sve.

  U pucnjavi koja se 20. februara dogodila u naselju Novo Brčko tri osobe su ranjene, a jedna je uhapšena.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  twenty eight + = thirty seven