SDA Sandžaka traži promjene Ustava Srbije

Pravosuđe i policija Srbije su izgubili pravo i kredibilitet da djeluju na prostoru Sandžaka, tvrdi Stranka demokratske akcije Sandžaka.

Sandžački Bošnjaci nemaju povjerenje u državne organe Srbije, kažu u stranci koju vodi Sulejman Ugljanin [Al Jazeera - Ilustracija]

Stranka demokratske akcije Sandžaka, kao manjinska parlamentarna stranka u Skupštini Srbije, zatražila je “hitne i neodložne promjene Ustava Srbije, kako bi se konačno riješio status Sandžaka i status bošnjačkog naroda u Srbiji”.

SDA Sandžaka je pozvala Vladu Srbije i Europsku uniju na hitnu reviziju Akcijskog plana za poglavlja 23 i 24 za pristupanje Srbije Uniji, manjinskog akcijskog plana i manjinskih zakona kako bi se, navode u toj stranci, izgradila pravna država, vladavina prava i jednakost pred zakonom.

Iz SDA Sandžaka podsjećaju domaću i međunarodnu javnost da je prije devet godina, 17. januara, skupina naoružanih osoba neovlašteno upala u službene prostorije ove stranke i iz vatrenog oružja pucala na stranačko rukovodstvo.

‘Politički atentat’

“Punih devet godina državni organi nisu rasvijetlili taj politički atentat, kao i mnoge druge zločine nad Bošnjacima od 1990. godine do danas. Ovaj zločin i drugi neriješeni zločini nad Bošnjacima Sandžaka ’90-ih godina pokazuju tolerantan odnos srpskih državnih organa prema zločinima nad sandžačkim Bošnjacima”, ističu iz SDA Sandžaka.

Kako navode, to su “samo neki od razloga zbog čega sandžački Bošnjaci nemaju povjerenje u srpske državne organe”.

“Srpski državni organi, prvenstveno pravosuđe i policija, izgubili su pravo i kredibilitet da djeluju na prostoru Sandžaka”, zaključuju u toj stranci.

SDA Sandžaka je prethodnih godina na ovaj dan, a pod nazivom “Pravda za Sandžak”, organizirala mirne skupove u centru Novog Pazara.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

2 × = eight